Măsuri, acțiuni și activități preventive
Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Călărași este structura abilitată în managementul situațiilor de urgență constituit, potrivit legii, pe niveluri și domenii de competență și face parte din Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență.
Activitatea Comitetului pentru Situații de Urgență al județului Călărași este reglementată prin Regulamentul de Organizare și Funcționare, O.U.G. nr.21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență și alte acte normative specifice în materie.
În vederea preîntâmpinării pierderilor de vieți omenești și bunuri materiale, prevenirii și înlăturării efectelor negative ale situațiilor de urgență, având ca scop menținerea situației de normalitate pe teritoriul administrativ-teritorial afectat, Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Călărași s-a întrunit pe parcursul anului 2013 în cadrul a 14 ședințe extraordinare și două ședințe ordinare, conform planului anual de acțiune. Ședințele s-au desfășurat în condiții corespunzătoare, asigurându-se aducerea la îndeplinire în totalitate a obiectivelor și sarcinilor de conducere, organizare și coordonare în procesul de gestionare a situațiilor de urgență.
Ședințele cu caracter extraordinar s-au desfășurat cu scopul stabilirii măsurilor necesare limitării efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase, care s-au manifestat în această perioadă pe teritoriul județului Călărași.
Managementul și gestionarea situațiilor de urgență
Tipurile de riscuri care s-au manifestat pe teritoriul județului Călărași în anul 2013 și care au generat situații de urgență, sunt următoarele:
1. riscuri naturale: – inundații, ploi și ninsori;
2. riscuri tehnologice: – muniție rămasă neexplodată;
3. riscuri de incendiu: – incendii.
I. Acțiuni și măsuri cu caracter proactiv
Pe parcursul anului 2013 s-au primit de la Administrația Națională de Meteorologie 210 atenționări meteorologice „Cod galben” pentru ceață, intensificări ale vântului, polei, ninsori abundente, viscol, ploi cu caracter de aversă și grindină și 8 avertizări hidrologice “Cod galben” de creștere a debitelor și nivelurilor fluviului Dunărea cu depășire a cotelor de apărare. De asemenea, au fost primite și 7 avertizări meteorologice “Cod portocaliu” pentru intensificări ale vântului, precipitații abundente și caniculă.
Toate aceste atenționări au fost transmise către comitetele locale pentru situații de urgență, pentru adoptarea măsurilor necesare limitării efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
De asemenea, la nivelul comitetului județean au fost actualizate planurile de protecție și intervenție pentru gestionarea situațiilor de urgență pe tipuri de risc și au fost întocmite două proceduri, astfel:
– Procedura privind informarea oportună a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de către comitetele locale pentru situații de urgență referitor la hotărârile adoptate în cadrul ședințelor de lucru sau pe timpul gestionării situațiilor de urgență;
– Procedura privind aplicarea Dispoziției comune nr. I/1931 din 13.12.2013, pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice perioadei de iarnă.
Premergător sezonului rece 2013-2014, prin hotărâre a comitetului județean, a fost contituită o comisie de verificare a utilajelor de deszăpezire și stocurilor de material antiderapant, existente la nivelul secțiilor de drumuri naționale și județene care actionează pe raza județului Călărași. Comisia a fost formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Călărași, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Județean de Poliție. Membrii comisiei s-au deplasat în teren în perioada 16.12.2013-20.12.2013, verificând toate bazele de deszăpezire exitente pe raza județului. În urma inspecțiilor efectuate, comisia a întocmit procese verbale și o bază de date reale cuprinzând stocurile de material antiderapant și mijloace de deszăpezire, în scopul unei gestionări cât mai eficiente a situațiilor de urgență ce pot apărea pe timpul sezonului rece.
II. Acțiuni desfășurate pe timpul producerii evenimentelor
La începutul anului, căderile abundente de zăpadă și temperaturile scăzute au fost cele care au generat situații de urgență, iar în perioada imediat următoare, căderile abundente de precipitații și creșterea debitelor fluviului Dunărea într-un timp foarte scurt au condus la riscul inundării locuințelor cetățenești și/sau al anexelor acestora, precum și a terenurilor agricole.
Astfel, în anul 2013, structurile cu atribuții în managementul situațiilor de urgență cauzate de fenomenele hidrometeorologice periculoase au acționat astfel:
Activitatea desfășurată de către autoritățile publice locale:
– număr intervenții ale SVSU pentru limitarea manifestărilor efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase – 52;
– număr intervenții pentru ajutorarea persoanelor rămase blocate de căderile masive de zăpadă – 40;
– număr gospodării afectate de căderile abundente de zăpadă – 141;
– total personal implicat – 101;
– mijloace utilizate – 22.
Activitatea desfășurată de către instituțiile reprezentate în CJSU:
În data de 05.04.2013, ca urmare a deversării controlate a barajului Mihăilești cu un debit de 120 mc/s, au fost afectate construcțiile neautorizate din albia râului Argeș: Budești-Crivăț, Șoldanu-Radovanu și Mitreni-Clătești. În acest caz, pentru a evita producerea unor accidente, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât închiderea circulației prin vadurile de trecere și paza acestora de către efective ale Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, precum și aleautoritățile administrației publice locale.
Datorită restricționării circulației prin punctul de trecere a frontierei din județul Giurgiu, Inspectoratul Județean de Poliție și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră au asigurat măsurile de fluidizare a traficului pe DN3 spre punctul de trecere peste fluviul Dunărea, Chiciu – Ostrov.
Ca urmare a creșterii debitelor și nivelurilor fluviului Dunărea din perioada 20.03.2013 – 16.05.2013, reprezentanți ai S.G.A. Călărași, I.S.U.J. Călărași, Consiliului Județean Călărași și Instituției Prefectului au monitorizat permanent starea construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare de pe malul fluviului Dunărea și brațului Borcea. O comisie a verificat starea tehnică și funcțională a digurilor dunărene, stadiul efectuării lucrărilor de consolidare a acestora și gradul de asigurare a stocurilor de materiale și mijloace de intervenție existente la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență. În urma verificărilor efectuate de către comisie, s-a constat că starea digurilor este, în general, bună, necesitând însă lucrări de întreținere și consolidare. De asemenea, stocul de materiale și mijloace de intervenție de la nivelul comitetelor locale este minim și nu este conform cu normativul cadru de dotare cu materiale și mijloace de apărare operativă împotriva inundațiilor (Ordinul comun al MAI și MMP nr. 1422/192/2012).
Creșterea nivelului pânzei freatice, băltirile și excesul de umiditate au afectat aproximativ 2679 ha teren agricol, 836 ha pășuni și 808 ha păduri. Astfel, prin Ordinul prefectului nr. 97 din 10.04.2013 a fost constituită o comisie formată din reprezentanți ai Instituției prefectului, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și A.N.I.F. – Filiala Călărași, care să verifice zonele afectate de creșterea nivelului pânzei freatice din incintele îndiguite și să stabilească costurile necesare funcționării stațiilor de desecare pentru evacuarea excesului de apă și prevenirea inundării localităților, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare și accidentelor la construcții hidrotehnice. Comisia și-a desfășurat activitatea în perioada 11.04.2013 – 18.04.2013, stabilind suprafețele afectate și costurile estimative ale funcționării stațiilor de desecare pentru prevenirea inundării incintelor îndiguite și periclitarea infrastructurii de amenajări funciare și construcții hidrotehnice cu rol de apărare.
Pentru limitarea și înlăturarea efectelor riscurilor tehnologice și de incendiu, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Călărași a fost solicitat să intervină în anul 2013 la 368 de situații de urgență, astfel:
– asanări de muniție: 19 intervenții;
– accidente de transport: 25 intervenții pentru asistență persoane și descarcerare;
– în anul 2013, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea unui număr de 324 de incendii și incendii de vegetație uscată. Pe timpul acestor intervenții au fost salvate 17 persoane (13 adulți, 4 copii). Valoarea estimativă a bunurilor salvate se ridică la suma de 26.700.900 lei, iar valoarea bunurilor distruse se ridică la suma de 2.793.600 lei.
Totodată, în acest an, căderile abundente de precipitații sub formă de ploaie au condus la inundarea de locuințe individuale, sedii ale instituțiilor publice sau ale unor operatori economici, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență fiind solicitat să intervină la un număr de 87 de situații de urgență de acest tip, cu un total de 307 cadre implicate și 174 mijloace de intervenție folosite.
III. Acțiuni și măsuri post-eveniment
După manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase, comitetele locale pentru situații de urgență riverane râului Argeș au luat măsuri de reabilitare a trecerilor prin albia râului Argeș. În consecință, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea de a ridica restricția de circulație pe aceste podețe.
Localitățile care au fost afectate de excesul de precipitații nu au raportat comitetului județean pagube produse la nivelul gospodăriilor cetățenești sau la suprafețele agricole afectate de băltiri sau surplus de umiditate.
Disfuncționalități și greutăți întâmpinate
În anul 2013 principalele greutăți au constat în implicarea scăzută a unor autorități ale administrației publice locale sau instituții publice în ceea ce privește transmiterea datelor și informațiilor premergător sau pe timpul situațiilor de urgență, insuficiența materialelor și mijloacelor necesare intervențiilor la situațiile de urgență generate de fenomenele hidrologice periculoase la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, precum și în lipsa fondurilor necesare efectuării lucrărilor de întreținere și consolidare a amenajărilor hidrotehnice cu rol de apărare.
Direcții de acțiune și propuneri pentru eficientizarea activității CJSU
În vederea îmbunătățirii și eficientizării activității C.J.S.U. este necesară adoptarea următoarelor măsuri:
► Asigurarea finanțării corespunzătoare a activității comitetelor locale pentru situații de urgență;
► Încadrarea cu personal calificat a funcțiilor de șef S.V.S.U.;
► Participarea la instruirile organizate la nivel național și local a personalului cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.
Concluzii
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și-a concentrat eforturile pentru gestionarea situațiilor de urgență care s-au produs pe teritoriul județului Călărași. Măsurile întreprinse, precum și coordonarea eficientă a intervențiilor au făcut posibilă reducerea consecințelor situațiilor de urgență înregistrate, iar acolo unde situația a permis, reluarea parțială sau totală a activității sociale în zonele afectate.
Prin modul de organizare a activităților de prevenire și limitare a efectelor situațiilor de urgență, comparativ cu anii precedenți, în majoritatea situațiilor, autoritățile publice au acționat preventiv și mult mai coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situațiilor de urgență.
Secretariatul Tehnic Permanant
al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
Călărași
Locotenent
Magearu Adriana
Comentariile sunt inchise.