Proiectul național „NECENZURAT” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în școli, adresat adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani, având la bază modelul comprehensiv al influenței sociale, proiectul fiind deja testat cu succes în 7 țări europene.
Pe lângă activitățile destinate elevilor, acest proiect are și un modul adresat părinților, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ și eficient între școală și familie în educația antidrog a copiilor.
În prima etapă, proiectul a fost implementat în România de Agenția Națională Antidrog și Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Asociația Internațională a Polițiștilor, Secția 6 București având ca beneficiari peste 2500 de elevi, din 80 de clase a VI-a din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara, Tulcea.
În urma implementării, proiectul s-a bucurat de aprecieri deosebite din partea elevilor, cadrelor didactice și presei.
În luna decembrie 2012, în cadrul proiectului, 94 de specialiști din centrele de prevenire evaluare și consiliere antidrog și centrele județene de resurse și asistență educațională, au fost formați de către Agenția Națională Antidrog, cu sprijinul Fundației Mobexpert.
În a doua etapă a proiectului, cei 94 specialiști formați au misiunea să îl dezvolte cu sprijinul autorităților locale în toate județele, prin formarea cadrelor didactice și asigurarea manualelor necesare. Astfel, până la sfârșitul anului școlar 2013 – 2014, vor fi formați la nivel național cel puțin 1000 de cadre didactice, vor beneficia de acest proiect peste 30000 de elevi de 12-14 ani, precum și familiile acestora.
La nivel local proiectul se implementează de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași , Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Călărași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Călărași-Colegiul Economic, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”.
Începând cu 05 februarie 2013, specialiștii CPECA și CJRAE au desfășurat primele activități cu elevii și părinții: Prezentarea proiectului, Brainstorming- ce credeți ca înseamnă „necenzurat”, așteptări (ce învățăm, ce experimentăm,etc), reflecții personale.
În urma primelor întâlniri, copiii și părinții s-au dovedit interesați, nivelul de interactivitate a fost crescut, în același timp manifestând dorința și curiozitatea de a participa și la viitoarele teme.
Cu stimă,
Coordonator CPECA, Mirela Ilona Tîrșolea
11.02.2013
Comentariile sunt inchise.