Proiectul local „PUZZLE…DECIDE!” ajuns la ediţia a II a

Media 10:18 am - 19 ianuarie, 2016 Comentariile sunt închise pentru Proiectul local „PUZZLE…DECIDE!” ajuns la ediţia a II a

Afis PuzzleProiectul “PUZZLE…DECIDE!” ed. a II a implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi (CPECA) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Călăraşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Călăraşi, are ca scop creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare,  în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.

Proiectul este derulat în anul şcolar 2015-2016 în toate unităţile de învăţământ liceal din municipiul Călăraşi şi urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective specifice:

Informarea şi educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului.

Organizarea de activităţi culturale, artistice şi sportive de petrecere a timpului, ca alternativă sănătoasă la consumul de tutun, alcool, haşiş, marijuana şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

În cadrul activităţilor proiectului vor fi abordate teme cu privire la  „Alcool – ne putem distra şi fără?”; „Tutun – implicaţii socio-medicale”şi „Droguri – factori de risc şi de protecţie. Legislaţie”, tinerii putând adresa întrebări specialiştilor CPECA. O altă activitate va fi realizată de către elevii claselor implicate în proiect prin susţinerea unor momente culturale, artistice şi sportive, ca alternativă sănătoasă la consumul de tutun, alcool, haşiş, marijuana şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Adolescenţa este vârsta schimbărilor fizice, dar şi a definirii identităţii personale. Adolescentul devine mai critic faţă de comportamentul şi atitudinea adulţilor, se implică mai mult în viaţa grupului de prieteni, îşi imită colegii sau persoanele publice pe care le admiră. Nevoia crescândă de a-şi exprima independenţa, îl poate face să ignore sau chiar să sfideze sfaturile primite la şcoala şi în familie. În acest context poate încerca să experimenteze comportamente riscante, cum este consumul de alcool, tutun şi droguri.

Comunicarea deschisă este cadrul în care se poate discuta despre aspecte importante ale vieţii şi chiar despre riscurile consumului de droguri. Prin dezvoltarea abilităţilor de refuz, de autocontrol şi a abilităţilor sociale se pot obţine rezultate pozitive pe termen lung în ceea ce priveşte prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri.

COORDONATOR CPECA,

Alin Cristian STAN

Comentariile sunt inchise.