Prioritățile de finanțare pentru dezvoltarea rurală în perioada 2014 – 2020, prezentate la ședința Asociației Comunelor din România

Media 5:51 pm - 7 iunie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Prioritățile de finanțare pentru dezvoltarea rurală în perioada 2014 – 2020, prezentate la ședința Asociației Comunelor din România

În data de 7 iunie, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, a participat la ședința extraordinară a Filialei Județene Teleorman a Asociației Comunelor din România (ACoR), ce a avut loc la Alexandria.
Cu această ocazie, directorul Liviu Mușat a prezentat stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007 – 2013 în Sud Muntenia și în special la nivelul județului Teleorman, precum și cele șapte priorități de finanțare pentru următoarea perioadă de programare, 2014 – 2020, cu accent pe domeniul prioritar „Dezvoltarea rurală și agricultura”. Măsurile propuse pentru acest domeniu sunt următoarele: revitalizarea comunităților rurale; conservarea și îmbunătățirea mediului înconjurător a comunităților rurale și protejarea moștenirii culturale; diversificarea economiei rurale și creșterea competitivității acesteia; dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii de sprijin a agriculturii și silviculturii; diversificarea și dezvoltarea sectorului agricol și agro-alimentar; instruire și consultanță în agricultură.
Agricultura, sector important al economiei regionale, este prezentă în toate județele regiunii Sud Muntenia, ponderea cea mai mare fiind deținută de cele patru județe din sudul acesteia – Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman. Sub aspect spațial, județele cu cea mai mare pondere a suprafeței spațiului rural sunt Argeș (6.431 m²) și Teleorman (5.369 m²). Spațiul rural prezintă o mare diversitate, având în general aceleași caracteristici și probleme, cum ar fi: venituri mai scăzute, populație îmbătrânită, dependență ridicată de agricultură, mai puține opțiuni de angajare și, nu în ultimul rând, servicii mai slab plătite.
Dezvoltarea și amenajarea rurală este una dintre cele mai complexe teme discutate în zilele noastre, deaorece, în esența sa, presupune realizarea unui echilibru între cerința de conservare a spațiului rural economic, ecologic și social-cultural ale țării, pe de o parte, și tendința de modernizare a vieții rurale, pe de altă parte.
La ședința extraordinară a Filialei Județene Teleorman a Asociației Comunelor din România au participat președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, președintele ACoR, Emil Drăghici, europarlamentarul Vasilica Viorica Dăncilă, precum și alți parlamentari din județul Teleorman.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio și are responsabilități delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitățile de finanțare din Regio puteți obține contactând experții Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.

Comentariile sunt inchise.