Directia Generala a Finantelor Publice Calarasi, informeaza contribuabilii ca,in data de 14 martie
Una dintre modificările legislative în domeniul TVA instituite prin acest act normativ se referă la deducerea TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere prevederile legislative referitoare la posibilitatea de a permite operatorilor economici să emită facturi simplificate, dacă valoarea acestora este de cel mult 100 euro inclusiv TVA, și de asemenea, că bonurile fiscale conțin elementele minimale ale unei facturi simplificate, rezultă că și acestea pot constitui documente pe baza cărora se poate deduce TVA. Astfel, începând cu data de 14 martie 2013, prin intrarea în vigoare a H.G. nr.84/2013, pentru orice achiziții de bunuri și servicii, TVA poate fi dedusă de beneficiar pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/1999, a căror valoare individuală, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, dacă furnizorul/prestatorul a menționat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanți auto pe baza de bonuri fiscale. La aceeași dată își încetează aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanții auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, în condițiile în care acestea erau ștampilate și aveau înscrise denumirea cumpărătorului și numărul de înmatriculare a autovehiculului.
Comercianții care nu pot înscrie cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, neavând un soft adaptat în acest sens, la solicitarea beneficiarilor vor emite, potrivit legii, factura pentru livrările de bunuri și/sau prestările de servicii care să cuprindă toate elementele prevăzute de lege.
În situația în care beneficiarul solicită totuși emiterea unei facturi , deși comerciantul are un soft adaptat prin care poate insera codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, potrivit legii comerciantii au obligația să emită această factură, pe lângă bonul fiscal.
Comentariile sunt inchise.