Energy Globe Award, una dintre cele mai prestigioase distincţii de mediu, recunoscută în întreaga lume, a desemnat proiectul ecOprovocarea castigator al competiţiei din 2014, la nivelul României.
Premiul Energy Globe Award are drept scop evidenţierea proiectelor de dezvoltare durabilă, de succes, in faţa unui public larg, de a servi drept exemplu că fiecare dintre noi poate aduce schimbări pozitive în mediul înconjurător. Sub patronajul UNESCO și în cooperare cu UNEP și UNIDO, această campanie unică de sensibilizare, facuta de Energy Globe, ruleaza sub motto-ul: “Salvam planeta actionand, nu doar vorbind. Dezvoltarea durabila începe cu tine!”
“Tinerii din Călăraşi şi din Zalău demonstrează an dupa an, de 4 ani de zile, cât de mult iubesc natura şi cât de dedicaţi sunt în a o proteja şi a-I învăţa şi pe cei din jurul lor cât este de important este să colaborăm pentru menţinerea fragilului echilibru al biosferei. Reciclare, campanii de conştientizare, reutilizarea obiectelor, îngrijirea spaţiului verde, plantare de copaci sunt doar câteva din activităţile derulate voluntar de elevii din cele două oraşe în cadrul proiectului ecOprovocarea. Ei au devenit nu doar un exemplu pentru cei din comunitate, ci si un exemplu la nivel global, odata cu decernarea premiului Energy Globe Award Romania. Să ne mândrim cu tinerii noștri!”, declară Lucia Cojocaru – Coodonatorul proiectului ecOprovocarea.
EcOprovocarea este o competiţie educaţională în domeniul protecţiei mediului, aflată, în prezent, la a patra ediție, în care sunt implicate şcoli gimnaziale din municipiile Călăraşi şi Zalău. Proiectul este organizat de ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – şi sponsorizat de compania TenarisSilcotub. Ediţia actuală se desfăşoară pe parcursul întregului an şcolar 2013-2014. Scopul principal este educarea tinerilor, prin implicarea activă si practică în diferite activităţi de protecţie a mediului. Fiecare instituţie de învăţământ este reprezentată de câte o echipă de voluntari, care coordonează implementarea unor activități de protecție a mediului și de conștientizare a comunității. Printre rezultatele palpabile de anul acesta, se numără: 38.463kg de deșeuri reciclate, 3.275 de arbori plantați, 10.007 voluntari implicati în activităţi de protecţia mediului.
În perioada urmatoare, mulţi dintre câştigătorii premiilor Energy Globe vor fi premiaţi în ţările lor, în cadrul unor gale oficiale. Proiectele câștigătoare abordează tematici diferite, dar eficiente și care ofera răspunsuri cât mai multor probleme de mediu. Câștigătorii premiilor Energy Globe Award sunt modele concrete de proiecte, ce apar prezentate pe site-ul concursului și care raman în baza de date a proiectului Energy Globe Award. Lista tuturor castigatorilor Energy Globe Award 2014, din peste 160 de țări va aparea online, pe site-ul www.energyglobe.info, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, decretata de ONU la data de 5 iunie.
***
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizaţie nonprofit, care derulează, din 2006, proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confectii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi utilizarea lor pentru dotarea unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu, în diferite judeţe ale ţării, precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Salaj şi Teleorman sau în Bucureşti.
Pe langa "EcOprovocarea", printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei, care au primit si premii în cadrul mai multor ediţii ale "Galei Societăţii Civile", sunt "Adoptă un copac!", "Atelierul de pânză", "Recicleta" şi "Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!".
Despre Energy Globe Award
Premiile Energy Globe au debutat în anul 1999 la initiativa pionierul in energie, de origine austriaca, Wolfgang Neumann și este una dintre cele mai prestigioase distinctii de mediu. Scopul acestui premiu este de a evidentia proiecte durabile de succes in fata unui public larg. La competitie pot participa proiecte de conservare și de protejare a resursele naturale sau proiecte care folosesc energie regenerabilă. Obiectivul Energy Globe Award este acela de a face lumea sa conștientizeze necesitatea soluțiilor la problemele mondiale de mediu și de a demonstra că fiecare dintre noi poate avea o contribuție pozitivă.
• Premiul de mediu a fost distins anual, începând din 2000.
• Distincțiile de câștigători Energy Globe Award au loc în lumina reflectoarelor, iar, la nivel mondial, este considerat un evenimente de top.
• Locatiile ceremoniilor includ Japonia, Canada, Belgia, Republica Cehă, Rwanda etc.
• Premiul este prezentat în categoriile de pământ, foc, apă, aer și tineret.
• Premiul in bani pentru primul loc la Premiul International este de 10.000 de euro, pentru fiecare categorie.
• În total, aproximativ 6000 de proiecte au fost depuse pentru Energy Globe Award.
• Juriul este condus de congresmanul Maneka Gandhi, fost Ministrul indian pentru Mediu.
• În anul 2013, premiile au fost decernate în orașul Salzburg, din Austria, fiind un eveniment transmis de posturile de televiziune internaționale din întreaga lume. La ceremonie au participat reprezentanti de seama a unui numar de 15 națiuni.
Pentru mai multe detalii despre acest eveniment, vă rugăm să o contactați pe Lucia Cojocaru, coordonatorul proiectului, pe adresa de e-mail lucia.cojocaru@viitorplus.ro sau la numarul de telefon: 0741505861.
Comentariile sunt inchise.