ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila inaugureaza padurea de la Dragos-Voda, din judetul Calarasi, prima padure infiintata de un ONG din Romania. Aceasta a fost plantatd prin programul de impaduriri al organizatiei, ..Padurea Copiilor – adopta un copac!" si apoi ingrijita pana cand a atins stadiul de masiv. Evenimentul de inaugurare, in premiera in tara noastrd, va avea loc sdmbdtd, 14 iunie, in comuna Dragos-Voda, in vecinatatea proaspetei paduri. Partenerul principal al evenimentului este Kompact Grid.
Padurea de la Dragos-Voda este prima padure infiintata de un ONG din Romania, nu doar atat, dar este realizata exclusiv din fonduri private. Asociatia ViitorPlus, alaturi de partenerii sai, a plantat 7 specii diferite de puieti in anul 2010 in locatia din judetul Calarasi, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate in domeniul public. Acum, pe aceasta suprafata se afla o padure care a atins stadiul de masiv, conform constatarii facute de ingineri silvici. Acest lucru inseamna ca padurea nu mai are nevoie de ingrijiri (prasile, completari) pentru a creste, urmand insa sa fie monitorizata pentru inca 10 ani.
,,Mereu am spus ca noi, la ViitorPlus, nu doar plantam, ci impadurim. Si ne-am tinut de cuvdnt! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor si a comunitdtii locale, la Dragos-Voda am plantat si ingrijit niste puieti care astdzi formeazd o adevdratd padure. Ce mai ramane de fdcut este sa monitorizdm locatia si, bineinteles, sa sdrbdtorim aceasta realizare cum se cuvine si cum nu s-a mai vazut!" spune Teodora Palarie, managerul programului de impaduriri al asociatiei ViitorPlus.
,,Ne bucuram sa contribuim la dezvoltarea proiectului ,,Padurea Copiilor" si sa fim parteneri la un eveniment care marcheaza o mare reusita in domeniul protectiei mediului la noi in tara. Este o asociere fir eased cu acfiunile pe care le intreprinde Kompact Grid pe piata romdneasca in domeniul energiilor regenerabile,fiind vorba despre implicarea intr-un proiect cu impact pe termen lung si cu beneficii reale atat pentru oameni, cat si pentru mediul inconjurdtor." afirma Cristina Costache, directorul executiv Kompact Grid.
Evenimentul de inaugurare a padurii va avea loc sambata, 14 iunie 2014, in comuna Dragos-Voda din Judetul Calarasi, in apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar langa noua padure. Vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, locale si regionale, care vor veni sa taie panglica inaugurarii padurii, printre care si Doina Adriana Pana, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri §i Piscicultura din cadrul Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Printre invitati se regasesc si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Prefecturii si Consiliului Judetean Calarasi, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, primarul Comunei Dragos-Voda, membri ai comunitatii locale si voluntari ce au contribuit la plantarea si ingrijirea padurii.
Programul zilei cuprinde festivitatea de inaugurare a padurii, conferinta de presa si interviuri, dar mai ales activitati informative si interactive pentru invitati (ateliere educationale pe teme de mediu, activitati sportive, tur ghidat al padurii). Nu in cele din urma, toti cei prezenti se vor putea delecta cu un pranz campenesc autentic.
Parteneri ai evenimentului de inaugurare a padurii sunt Kompact Grid, Societatea Romana de Radiodifuziune. Coca-Cola Romania. People for Sport. Ecoxtrem si Consiliul Local Dragos-Voda. Calarasi.
Padurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop impadurirea terenurilor degradate din sudul Romaniei si care si-a propus plantarea si ingrijirea unui puiet pentru fiecare nou nascut din ^ara noastra. Proiectul a demarat in anul 2007, sub numele de ,,Adopta un copac!", ca reactie la lipsa acuta de suprafata impadurita din sudul tarii, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta ecosistemului de padure si cu scopul de a impaduri terenurile degradate din Romania. In cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat si ingrijit 37 de hectare de padure (peste 227.000 de puieti) pe terenuri degradate din sudul tarii, dintre care 8 hectare au ajuns la stadiul de masiv.
Padurea Copiilor a fost sustinuta la 13 evenimente de alergare caritabile in care peste 5.500 de alergatori au luat startul pe distance diferite, de la cros de 3 km, pana la distance de ultramaraton (peste 150km). Programul de impaduriri al ViitorPlus va fi cauza de mediu si la alte evenimente sportive, dintre care amintim Unicredit Leasing Transmaraton 2014 si Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014.
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare, ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii, precum Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman, sau in Bucuresti.
Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul competitiilor internationale ,,EIB Social Innovation Tournament" si ,,Energy Globe" sau in cadrul mai multor editii ale "Galei Societatii Civile", sunt "Padurea Copiilor – adopta un copac!", "Atelierul de panza", "Recicleta" si "ecOprovocarea".
Pentru mai multe informatii puteti contacta pe Teodora Palarie, manager program de impaduriri ViitorPlus, la 0735.854.169 sau pe e-mail la teodora.palarie@viitorplus.ro
Comentariile sunt inchise.