Polițiștii rutieri intensifică acțiunile pentru verificarea un trafic rutier în siguranță, în condiții de iarnă

Media 8:40 pm - 8 ianuarie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Polițiștii rutieri intensifică acțiunile pentru verificarea un trafic rutier în siguranță, în condiții de iarnă

Pentru reducerii victimizării din accidente de circulație, specifice sezonului de iarnă, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor intensifica acțiunile, în perioada 08 – 13 ianuarie a.c..

Vor fi instituite microfiltre, la capetele sectoarelor de drum acoperite cu zăpadă, gheață saupolei, pentru verificarea autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Obiectivele urmărite de polițiști în acțiunile pe care le vor desfășura sunt identificarea conducătorilor autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără a fi dotate cu anvelope de iarnă sau echipamente antiderapante omologate, conform tipului vehiculului respectiv, și sancționarea acestor abateri; interzicerea accesului, pe sectoarele de drum afectate de intemperiile de sezon, a autovehiculelor echipate neregulamentar; informarea participanților la trafic asupra stării de viabilitate a drumurilor publice, perturbările survenite în circulația rutieră pe fondul fenomenelor meteorologice și indicarea rutelor alternative.

Atragem atenția că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante!

Recomandări:

– Dacă este necesar să conduceți pe vreme de iarnă, plănuiți deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privința stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze și să-și echipeze autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă.

– Asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare.

– Manifestați prudență sporită și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

– Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante!

– Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă.

– Păstrați în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță.

– Respectați indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

Comentariile sunt inchise.