POLIŢIŞTII, ALĂTURI DE ELEVI, ÎN ANUL ŞCOLAR 2012 – 2013

Media 2:50 pm - 12 septembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru POLIŢIŞTII, ALĂTURI DE ELEVI, ÎN ANUL ŞCOLAR 2012 – 2013

Poliţiştii continuă, şi în anul şcolar 2012 – 2013, activităţile pentru menţinerea gradului de securitate atât în incinta unităţilor de învăţământ, în zonele adiacente, cât şi pe traseele de acces către şcoli

 

Acţiunile vor debuta cu participarea poliţiştilor de ordine publică, de rutieră, de prevenirea criminalităţii şi de proximitate la festivităţile desfăşurate la instituţiile de învăţământ, unde vor transmite recomandări elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice şi disponibilitatea de a conlucra pentru asigurarea unui climat de siguranţă în şcoli.

 

Poliţiştii rutieri vor desfăşura activităţi pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

 

Fiecare unitate şcolară a fost repartizată în responsabilitatea câte unui poliţist de proximitate, de ordine publică sau de investigaţii criminale, datele de contact ale acestuia urmând să fie afişate în şcoală pentru o mai bună comunicare şi o relaţionare directă.

 

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

 

De asemenea, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie, care vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii.

 

Societăţile comerciale amplasate în zona unităţilor de învăţământ vor fi verificate cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994, privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi normală a elevilor şi studenţilor.

 

O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.

 

Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

 

Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi, pentru a oferi sfaturi şi recomandări în vederea prevenirii violenţei în şcoli şi a victimizării elevilor şi cadrelor didactice.

 

Pentru prevenirea accidentării copiilor, îi sfătuim pe părinţi să îi înveţe pe cei mici:

 

să circule numai pe trotuare sau poteci laterale;

 

să circule pe partea dreaptă a trotuarului;

 

să nu se joace sau să staţioneze pe trotuar, în grupuri care să stânjenească circulaţia pietonilor;

 

să nu staţioneze pe bordura trotuarelor;

 

să traverseze pe partea dreaptă a marcajului pietonal, alăturându-se, pe cât posibil, celorlalte grupuri de pietoni;

 

să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;

 

să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii; să traverseze numai pe „zebră” şi la culoarea verde a semaforului

 

Poliţiştii recomandă tinerilor să evite anturajul persoanelor care au un comportament violent, să nu frecventeze locuri în care se consumă alcool, se adună persoane dubioase, se practică jocuri de noroc!

 

Părinţii sunt sfătuiţi să-şi supravegheze foarte atent copiii, să comunice cu aceştia, să se intereseze în permanenţă de situaţia lor şcolară şi, când constată un comportament deviant, să se adreseze profesorilor, poliţiştilor, psihologilor sau organizaţiilor neguvernamentale, care îi pot sprijini în rezolvarea problemelor!

Comentariile sunt inchise.