Astăzi, 9 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au pus în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Buzău, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Mehedinți, Vrancea, Mureș și Alba, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și spălare a banilor.
Cercetările efectuate au stabilit că, în perioada 2018 – 2024, un număr de 35 de suspecți (cetățeni români) au constituit o grupare de criminalitate organizată ce a avut ca scop obținerea de importante beneficii materiale din spălarea fondurilor provenite din fraude informatice și înșelăciuni.
Astfel, membrii grupului infracțional organizat, direct sau prin intermediari (”săgeți”, persoane cu o stare materială precară, recrutate din Romania) au deschis numeroase conturi bancare la entități financiare și unități bancare din Marea Britanie, pe care le-au vândut unor persoane rezidente în această țară, cu sume cuprinse între 150 -1300 lire sterline.
Conturile au fost folosite ulterior pentru spălarea sumelor de bani provenite din comiterea infracțiunilor menționate anterior.
Pentru a intra în posesia banilor reprezentând prețul vânzării conturilor, gruparea de criminalitate organizată a realizat un circuit de conturi ”vehicul” deschise în Marea Britanie și România, prin care au fost transferate succesiv aceste sume, în scopul disimulării ori ascunderii provenienței și a destinatarilor finali .
Conturile bancare erau deschise online, din România, prin intermediul unor aplicații informatice bancare instalate pe telefoane mobile având cartele SIM cu numere alocate de operatori din Marea Britanie ori aplicații VPN și a unor facturi fictive de rezidență pentru „săgeți” la anumite adrese din această țară. După deschiderea conturilor, telefoanele mobile cu aplicațiile bancare instalate erau trimise din România în Marea Britanie. O altă metodă utilizată de suspecți a constat în transportul „săgeților” în Marea Britanie și cazarea lor pentru o perioadă de 2-3 săptămâni, timp în care au fost conduse la diverse bănci unde au deschis conturi.
Din probatoriul administrat până la acest moment, a rezultat că în conturile vândute de membrii grupului infracțional unor persoane rezidente din Marea Britanie, au intrat în perioada iunie 2018- martie 2024 peste 1.510.000 lire sterline, 312.000 euro și 56.000 franci elvețieni, sume provenite de la 105 victime ale unor infracțiuni informatice și de înșelăciune (Marea Britanie, Romania, Franța, Elveția, Polonia, Italia, Germania, SUA, Slovenia și Georgia).
Din actele de urmărire penală a rezultat că inducerea în eroare a persoanelor vătămate s-a realizat prin mai multe metode. Astfel, cumpărătorii conturilor bancare își atribuiau identitatea directorului unei companii și de la o adresa de poștă electronică, foarte asemănătoare cu a acestuia, trimiteau un email persoanelor abilitate din acea companie solicitându-le să facă plata unei pretinse facturi în conturi aflate sub controlul lor. De asemenea, prin diverse programe informatice, cei care au achiziționat conturile au monitorizat ilegal comunicațiile online între diverse persoane și însușindu-și identitatea virtuală a unuia dintre interlocutori l-au determinat pe celălalt participant la conversație să direcționeze fondurile financiare în conturile bancare create de săgeți, victima având reprezentarea că efectuează plata către persoana cu care are o relație comercială.
Într-o altă modalitate, victimele au fost contactate de persoane care se recomandau ca făcând parte din departamentul antifraudă al unității bancare la care persoana vătămată deținea contul și era înștiințată că există o tentativă de fraudă în privința sumelor de bani care existau în depozitul său, recomandându-i-se să mute fondurile într-un alt cont, creat în fapt de către gruparea de criminalitate organizată.
În vederea documentării activității infracționale, sub egida EUROJUST, autoritățile judiciare din România, Marea Britanie și Franța, cu participarea Europol, au semnat, în luna iulie 2024, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team).
Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău.
Concomitent cu acțiunea desfășurată în Romania au fost efectuate 6 percheziții domiciliare pe teritoriul Marii Britanii.
Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalității Organizate Ploiești, Galați, Mureș, Alba, Serviciilor de Combaterea a Criminalității Organizate Călărași, Brăila, Vrancea și Mehedinți și a jandarmilor din Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.