68 de percheziții domiciliare sunt efectuate, simultan, în această dimineață, în 6 județe și în municipiul București, pentru probarea activității infracționale a membrilor unei grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni cu consecințe deosebite, respectiv înșelăciune, evaziune fiscală și spălarea banilor.
La data de 31 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Călărași și a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., desfășoară o acțiune cu efective mărite pentru documentarea activității infracționale a suspecților.
68 de percheziții domiciliare sunt în derulare în mai multe județe, respectiv 46 în localitatea Sintești, județul Ilfov, 2 în municipiul București, 8 în județul Constanța, 6 în județul Giurgiu, 4 în județul Ialomița, 1 în județul Călărași și 1 în municipiul Ploiești, județul Prahova.
De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi audiați
Acțiunea, la care participă aproximativ 200 de polițiști, se desfășoară în sistem integrat, sub coordonarea B.C.C.O. București și procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Călărași, cu sprijinul S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița și S.C.C.O. Ilfov, B.C.C.O. Constanța, B.C.C.O. Ploiești și Jandarmeria Română. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La acțiune participă și un elicopter al M.A.I..
În fapt, pe baza informațiilor obținute de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași -B.C.C.O. București și a investigațiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2012, s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni grave, respectiv înșelăciune, fals și uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relații ierarhice și personale, care acționa pe raza județelor Călărași, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul București.
Membrii grupării sunt suspectați de săvârșirea de înșelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanților instituțiilor bancare prin prezentarea unor situații financiare neconforme cu realitatea, în vederea obținerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante.
Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Oltenița, județul Călărași, arestat deja în această cauză. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane. Acestea au deținut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăți comerciale, în numele cărora au obținut credite foarte mari.
Pregătirea activității infracționale a început încă din anul 2004, când mai mulți membri ai grupării au achiziționat, prin credite bancare, imobile la prețuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare și “cosmetizare”, la obținerea creditelor bancare frauduloase.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupului infracțional organizat a fost sprijinită și de un număr însemnat de cetățeni de pe raza localității Sintești, județul Ilfov.
Din investigații a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracțional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sintești, județul Ilfov.
Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 și 40% pe lună (aplicându-se și dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sintești, sumele de bani împrumutate și dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obținuți din creditele bancare frauduloase.
Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 euro.
În grupul infracțional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.
Prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.
În cauză sunt incidente prevederile Legii 39/2003 – inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, Codului penal – înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave, Legii 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și Legii 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și probarea întregii activități infracționale, urmând să fie dispuse toate măsurile care se impun.
Comentariile sunt inchise.