Pe raftul bibliotecii – Valeriu Birlan – Structuri de frumusețe

Media 10:37 am - 20 august, 2019 Comentariile sunt închise pentru Pe raftul bibliotecii – Valeriu Birlan – Structuri de frumusețe

Editura ”Vasiliana-98” din Iași a scos de sub tipar în anul 2017 o nouă carte de versuri scrise de Valeriu Birlan având ca titlu ”Structuri de frumusețe”. Cartea are două mari capitole ”Sigiliu de dor” și ”Structuri de frumusețe” însă întreg conținutul volumului este o pledoarie pentru noțiunea de frumos; cititorul întâlnind pe parcursul lecturii numeroase trimiteri la frumusețile naturii, la frumusețea trăirilor omenești, la frumusețea creativității umane, etc. dar și a legăturilor dintre acestea.

Purtând iubitorul de poezie pe aripile poemelor sale Valeriu Birlan îl provoacă la parcurgerea discretă a unui traseu ce poate părea un ciclu al vieții, dezvăluindu-i frumusețea fiecărui moment trăit: ”Îngândurat  văzduh, verde-galben frunziș./ Sub griul cerului, o limpede prezență plutește./ Coboară încet, învăluie arborii, casele,/ Într-un mirabil tărâm lumea o schimbă./ Și-mi pare că-n tot ce există ești tu…” (”Imperiul lui octombrie”).

Poemele lui Valeriu Birlan respiră romantism prin sensibilitate și simbolism, așa cum întâlnim în ”Joc de linii”: ”Sunetele îți sculptează chipul,/ privirea, ovalul obrajilor, părul./ Cuvintele ți le sculptează, mișcările/ mâinilor, surâsul./ Merg, ascultând/ muzică și-mi pare că necontenit/ mă-nsoțești în joc de linii vibrante.”

Optimist, poetul este încrezător în tot ceea ce este frumos din jurul său și relaționând își imaginează prezența persoanei iubite: ”Deschid brațele larg, să cuprind lumea./ Lumea cu toate înfățișările sale: ferestrele,/ cerul limpezit în lumină, păsările,/ dimineața, oglinzile, florile…/ Deschide larg brațele, să-mbrățișez lumea./ Dar lumea ești tu. Și iată de ce pe tine/ te-mbrățișez când brațele larg le deschid,/ Și iată de ce nu sunt niciodată singur.” (Niciodată singur”) În aceeași notă sunt scrise și poemele ”Miracol”, ”Tandrețe”, ”Interiorul timpului”, ”Labirintul”, ”Ecouri” și altele.

Dorul face parte din tematica poetului care ne oferă mai multe creații pline de lirism și gingășie: ”Harfă de aer această salcie ce se clatină-n vânt/ din înaltul cerului până la pământ./ În caldele-i mlădițe înmiresmate/ parcă șoptesc povești uitate./ În legănarea-i mladie/ parcă sufletul său adie.” (”Salcie”) În același registru sunt scrise și poemele: ”Amprenta”, ”Ritmica pașilor” ”Șoaptele tale” și altele.

Unele amintiri sunt prezentate în interesante jocuri de imagine, așa cum sunt cele din copilărie dar legate de prezent (”Ghinda”) ori trăiri actuale cu trimiteri la trecut (”Icoane”): ”Se clatină în văzduhul cețos/ de februarie, vârful plopului,/ ca-n rugăciune se clatină./ Ascultați! Ascultați – pare să spună – /păstrați neatinse clipele,/ icoane pe peretele amintirii.

Deși este un poet al dragostei față de semeni, nu poate ocoli unele momente mai triste așa cum ne arată în ”Părăsire de sine” sau în ”Metamorfoze” dar speranța nu îl părăsește: ”Ce-ntins teritoriu necunoscut -/ cuprinsul unei zile!/ Atâtea-ntâmplări/ așteaptă-mplinirea, crește/ soarele în văzduhul umbros,/ se trezește în muguri miracolul/ din fiecare clipă izvorăște/ frumusețea și până și-n cele/ mai triste lucruri, magic/ palpită aura speranței./ Cuprinsul unei zile -/ ce-ntins teritoriu necunoscut.” (”Dimineața de martie”)

Valeriu Birlan ne oferă poeme fermecătoare spunându-ne clar: ”Să-ți faci din viață operă de artă/ în tot ce este-n jur să vezi frumosul…” (”Structuri de frumusețe”)

Citind ”Esteticul” te surprinde simplitatea și valoarea versului, a mesajului transmis iar ”Candelabru verde” este o creație lirică deosebită plină de gingășie și rafinament stilistic: ”Învolburată se ridică tufa de cicoare./ Părea că o suferință adâncă o mistuie./ Din corole, zeci de ochi înlăcrimați/ priveau spre mijindele raze ale soarelui./ Zbuciumat candelabru verde, tufa de cicoare./ Pe brațele lui, luminițe albastre”.

Deși pare o carte biografică, ”Structuri de frumusețe” este o carte pentru sufletul fiecăruia dintre noi, o invitație la frumos, la meditație și iubire.

”Azi ne-ai oferit ”Structuri de frumusețe”/ versuri de dor și pline de tandrețe./ Mesajul lor e simplu, dar foarte valoros:/ O invitație prin lume spre tot ce frumos.”

Valeriu Birlan – profesor de limba și literatura română. Născut în orașul Budești unde și locuiește. Doctor în filologie. A scris mai multe volume de versuri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Apare în Dicționarul Scriitorilor Români Contemporani.

Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.