Pompierii militari organizează cu acest prilej „Ziua Porților Deschise”,
eveniment la care vor participa 100 de elevi din cadrul mai multor școli
În data 28 februarie, începând cu orele 10.00, la reședința Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași (strada București nr. 344) va fi organizată „Ziua porților deschise”, manifestare prilejuită de sărbătorirea a 80 de ani de la înființarea Protecției Civile din România.
Cu acest prilej, al sărbătoririi Zilei Protecției Civile, cadrele I.S.U. „Barbu Știrbei” vor desfășura mai multe activități cu tematică specifică privind popularizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile specifice județului nostru, reducerea lor, precum și la modul de comportare în diferite situații de urgență.
Totodată, cei care vor fi oaspeții pompierilor cu această ocazie, vor afla mai multe despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență precum: incendii, cutremure, inundații și descoperirea de elemente de muniții rămasă neexplodată.
Copiilor prezenți la manifestare le vor fi distribuite pliante și ghiduri informative privind modul de comportare în momentul producerii unor situații de urgență.
Cu această ocazie, la reședința Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași vor fi desfășurate activități specifice, care au menirea de a prezenta invitaților echipamentul și tehnica de intervenție din dotarea serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, dar și cele mai noi autospeciale și alte accesorii folosite în domeniul situațiilor de urgență, totodată fiind efectuate de către echipajele specializate ale pompierilor și câteva exerciții demonstrative.
Scurt istoric al zilei de 28 februarie – “Ziua Protecției Civile din România”
Protecția Civilă în România a luat naștere în anul 1933, odată cu semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, și se înființau astfel primele structuri cu atribuții de apărare civilă din România.
Structurile nou înființate aveau ca scop limitarea efectelor „bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”.
Prin prevederile sale detașează net apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naștere a protecției civile.
Cu puțin timp înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, se înființează Comitetul de Coordonare al Apărării Pasive, care funcționa pe lângă Ministerul Aerului și Marinei.
După o perioadă destul de frământată prin care trece Protecția Civilă în perioada comunistă, când trece printr-o serie de transformări, revoluția din decembrie
Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990 Protocoalele adiționale I și II la „Convențiile de
În Legea apărării naționale nr. 45 / 01.07.1994 apare în mod oficial denumirea „protecția civilă”.
În octombrie 1996, se aprobă Legea protecției civile în care sunt stipulate atribuțiile acestor structuri, iar în 8 noiembrie
Protecția civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri și a funcționat, prin alternanță, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului și Marinei și Ministerului Apărării Naționale.
Din ianuarie 2001, Protecția Civilă a revenit în structura Ministerului Administrației și Internelor, iar din 15 decembrie 2004 s-a unificat cu pompierii, sub noua titulatură de structuri specializate pentru intervenția în „situații de urgență” (denumirea oficilaă actuală “Inspectorat pentru Situații de Urgență”).
De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat și din ce structură a făcut parte, Protecția Civilă din România a desfășurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă și a slujit numai intereselor naționale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populației, a bunurilor materiale, a valorilor culturale și a mediului ambiant în situații de război, calamități naturale și catastrofe tehnologice.
Organismele militare și civile ale protecției civile – aflate într-un profund proces de reformă, de modernizare și organizare – și-au dus la bun sfârșit, cu devotament și profesionalism, atribuțiile ce le revin atât în acțiunile de intervenție reală pentru combaterea efectelor inundațiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, cât și cu prilejul aplicațiilor, a exercițiilor de alarmare publică și a intervențiilor în numeroase zone de risc.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Tel : 0758236044 / 0723208850
Comentariile sunt inchise.