Parlamentul European solicită statelor membre adoptarea unor politici care să garanteze că lucrătorii imigranți beneficiază de toate drepturile fundamentale, inclusiv de dreptul la asistență medicală, la condiții echitabile de muncă, la educație și formare, la integritate fizică și morală și la egalitate în fața legii. Deputații europeni au solicitat astăzi, la Strasbourg, statelor membre să revizuiască politicile și practicile naționale pentru a pune un accent mai mare pe practicile de recrutare, pe accesul la informații și pe protecția drepturilor omului și să-i încurajeze pe lucrătorii nedeclarați să denunțe condițiile de muncă abuzive. Sunt doar câteva dintre prevederile raportului Pérez referitor la Condițiile de muncă ale femeilor din sectorul serviciilor, document care evidențiază inegalitatea de gen în domeniul serviciilor și care a fost votat astăzi către legislativul european.
„Am votat pentru acest raport fiindcă mi se pare una dintre radiografiile serioase ale unei inegalități de gen care există pe piața muncii și în mod specific pe piața serviciilor”, a arătat eurodeputata liberală Norica Nicolai, care activează ca membru în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen a PE. Ea a invocat statisticile ce arată că cele mai multe dintre profesiile considerate accesibile tuturor în piața muncii sunt ocupate de femei, în general cele cu o joasă calificare, atrăgând atenția asupra pericolul unui anumit tip de pauperizare a acestora în piața muncii.
Un alt aspect la fel de important pentru legislativul european este nevoia de preocupare din partea Statelor europene cu privire la situația lucrătoarelor imigrante și nedeclarate din sectorul serviciilor. Sunt vizate femeile angajate în cadrul gospodăriilor private, dintre care majoritatea lucrează fără contract, într-un loc de muncă precar în domeniul serviciilor la domiciliu și în condiții de muncă necorespunzătoare, cu salarii semnificativ mai mici decât salariile lucrătorilor declarați. Această problemă este extrem de importantă pentru România, care are un număr semnificativ de femei ce lucrează ca și badante în Italia.
Norica Nicolai a mai adăugat, de asemenea, că diferențele salariale care persistă în domeniul serviciilor sunt absolut semnificative, atrăgând atenția asupra acestui aspect extrem de important. “Cert este însă că dincolo de aceste constatări, soluțiile preconizate în Raport, cât și în opțiunile Comisiei, nu sunt genul care să dea un răspuns clar la soluționarea acestei probleme și cred că, adoptând aceste rapoarte, nu facem decât să tragem semnale de alarmă asupra unor realități existente de foarte multă vreme, ceea ce poate pune în dificultate atât abordarea noastră cât și a Comisiei în materie”, a conchis Norica Nicolai.
Comentariile sunt inchise.