OPERAȚIUNEA JUPITER, ZIUA A TREIA: 340 PERCHEZIŢII DOMICILIARE

Media 9:17 am - 23 octombrie, 2024 0

În cea de-a treia zi a operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, astăzi, 23 octombrie 2024, se desfășoară 32 de acțiuni operative complexe. Acestea implică punerea în executare a 340 de mandate de percheziție și a 65 de mandate de aducere în cauze de o complexitate ridicată.
Acțiunile vizează multiple tipuri de infracțiuni, incluzând evaziune fiscală, corupție, contrabandă, înșelăciune, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals și încălcări ale Codului Fiscal și ale legislației privind protecția mediului.
Evaluările preliminare indică faptul că prejudiciile cauzate de infracțiunile economico-financiare ce fac obiectul acțiunilor de astăzi depășesc suma de 25 de milioane de lei, aspect care subliniază gravitatea impactului lor asupra societății.
Pentru a asigura recuperarea prejudiciilor și a produsului infracțional, vor fi dispuse măsuri asigurătorii în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

• Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu ofițerii de poliție
judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice ( DICE), pun în executare 38 de mandate de percheziție (Covasna-29, Vrancea-9) și 4 cercetări la fața locului (în județul Covasna) privind infracțiuni de evaziune fiscală, „tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național”, „abuz în serviciu” și „falsificarea de instrumente oficiale”. Efectuarea perchezițiilor domiciliare are ca scop descoperirea și strângerea probelor cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni. În fapt, din probele administrate până în prezent s-a reținut că, în perioada ianuarie 2021 – prezent, două societăți comerciale având ca obiect de activitate „exploatarea și comercializarea materialului lemnos” au tăiat, fără drept, un număr semnificativ de arbori de pe arealele forestiere primite spre exploatare aflate pe raza județelor Covasna și Vrancea, iar ulterior au comercializat materialul lemnos, fără a înregistra veniturile obținute în evidențele contabile și fără a le declara organelor fiscale.
Perchezițiile, împreună cu toate activitățile conexe, se realizează inclusiv pentru a determina amploarea prejudiciului generat de tăierile ilegale de arbori, având ca scop atât evaluarea pagubelor aduse fondului forestier național cât și stabilirea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

• Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Cluj, pun în executare 5 mandate de percheziție (Cluj-4, București-1) privind infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor cu un prejudiciu de 10.202.841 lei. Se reține că făptuitorul, având calitatea de avocat, în perioada 2014-2020, prin 6 acte materiale, a omis să evidențieze în parte veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata unor obligații fiscale în cuantum total de 5.864.440,97 lei. În același interval de timp, a încasat sume de bani provenite din activitatea sa profesională în contul bancar al tatălui său, iar în anul 2019 a cerut deschiderea dosarului succesoral și a depus în cadrul dosarului succesoral documente din care rezultă că sumele de bani aflate în conturile deschise pe numele tatălui său i-au aparținut acestuia și că fac parte din masa succesorală rămasă după acesta, deși cunoștea că aceste sume de bani au fost obținute de el și nu au fost declarate organelor fiscale, disimulând astfel adevărata proveniență și proprietate a sumei de 5.343.601,41 lei.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) – DGPMB (Direcția Generală de Poliție a Municipiului București), pun în executare 26 de mandate de percheziție (București-18, Ilfov-3, Dâmbovița-2, Prahova-2, Giurgiu-1) și 12 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală. În dosar sunt cercetate 7 persoane care, în calitate de reprezentanți în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în mod repetat, au dispus înregistrarea în documentele de evidență contabilă ale societății și evidențierea în documentele legale depuse la organele fiscale a unor facturi de achiziție bunuri care nu reflectă operațiuni comerciale reale, de la societăți comerciale tip „fantomă”, creând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului de aproximativ 2.300.000 lei.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Olt, pun în executare 25 de mandate de percheziție (Olt-21, București-2, Argeș-1, Vâlcea-1) și 3 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală. Se reține că, în perioada 2018-2023, administratorul unei societăți care activează în domeniul colectării și valorificării deșeurilor reciclabile provenite din ambalaje, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății a unor operațiuni fictive, având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului și bugetului Administrației Fondului de Mediu, prin încasarea unor sume de bani proveniți din ecobonificații acordate prin intermediul unor societăți tip Organism de Implementare a Responsabilității Extinse a Producătorului. Valoarea totală a deșeurilor de ambalaje achiziționate este de 7.000.000 lei, iar prejudiciul cauzat bugetului consolidat este de 1.500.000 lei.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bistrița-Năsăud, pun în executare 2 mandate de percheziție (în jud. Bistrița-Năsăud) și 1 mandat de aducere privind infracțiuni de înșelăciune, reținându-se că administratorul unei societăți comerciale, în cursul perioadei 2020-2021, a indus în eroare două persoane vătămate de pe raza jud. Bistrița-Năsăud prin aceea că le-a promis în mod mincinos că, în schimbul unor sume de bani, le va edifica case de locuit, și după încasarea sumelor de bani nu și-a mai respectat promisiunile, cauzându-le un prejudiciu în cuantum de aproximativ 99.500 lei.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Mureș, pun în executare 77 de mandate de percheziție (Mureș-48, Brașov-12, Olt-2, Cluj-1, Covasna-5, Maramureș-3, Dâmbovița-3, Galați-2, Bihor-1) și 5 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală, contrabandă și infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, reținându-se că mai multe persoane fizice și societăți de pe raza jud. Mureș comercializează legume și fructe, fără ca profitul obținut să fie fiscalizat, iar în unele cazuri înregistrând în contabilitate documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producție superioare celor de achiziție în mod real.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SICEF (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Fiscale) Constanța, pun în executare 27 de mandate de percheziție (în jud. Constanța) privind infracțiuni de delapidare, abuz în serviciu, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, reținându-se că mai multe persoane cu funcții de conducere din cadrul unui ocol silvic au delapidat sume mari de bani din bugetul ocolului silvic, prin pontarea fictivă a unor lucrători zileri.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Maramureș, pun în executare 18 mandate de percheziție (în jud. Maramureș) în două dosare penale, privind infracțiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, se reține că un grup de persoane a desfășurat activități comerciale fără a respecta obligațiile fiscale, vânzând bunuri fără a emite bonuri fiscale și fără a înregistra veniturile în contabilitate, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat. În cea de-a doua cauză, un administrator de societate comercială este suspectat că a folosit documente false pentru a justifica achiziții fictive de bunuri, având drept scop diminuarea obligațiilor fiscale, prejudiciul total estimat în acest caz fiind de aproximativ 1.000.000 lei.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, pun în executare 18 mandate de percheziție în județul Maramureș, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, se reține că, în perioada 2020-2023, mai multe persoane au achiziționat un număr de aproximativ 16.000 de telefoane mobile tip smartphone din spațiul comunitar și extracomunitar (Ucraina și alte țări din Asia) în calitate de persoane fizice, pe care ulterior le-au comercializat la prețuri subevaluate (aproximativ 5% din valoarea de piață a bunurilor) către o societate controlată de una dintre ele, fiind ulterior comercializate la prețuri mult superioare. De asemenea, s-a dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi care nu reflectau operațiuni reale.

• Într-o altă cauză, se reține că, în perioada 2022-prezent, făptuitorii au efectuat, prin intermediul a trei societăți comerciale, importuri de marfă-mobilier din Turcia, Albania și Vietnam, depunând la punctul vamal facturi mult diminuate în scopul scăderii TVA, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de aproximativ 1.300.000 lei.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița, pun în executare 9 mandate de percheziție în județul Dâmbovița și 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, respectiv deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate fiscal.

• Într-una dintre cauze, se reține că, la o societate comercială de pe raza județului Dâmbovița, se produc băuturi alcoolice prin distilare în afara antrepozitului fiscal, fără plata accizelor aferente. În cealaltă cauză, se reține că la domiciliul unei persoane fizice din județul Dâmbovița sunt depozitate cantități de băuturi spirtoase peste limita admisă de lege.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Hunedoara, pun în executare 7 mandate de percheziție în județul Hunedoara în cadrul unei anchete privind infracțiuni de delapidare. Se reține că, începând cu 22 iulie 2021, primarul comunei Buhoci, județul Bacău, nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu prevăzute de lege, neconstatând încetarea raporturilor de serviciu cu un administrator public al unității administrativ teritoriale care fusese condamnat definitiv pentru comiterea unei fapte de corupție, continuând să-i plătească drepturi salariale în valoare totală de 341.854 lei.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, pun în executare 7 mandate de percheziție (Giurgiu-3, Ilfov-2, Olt-1, Dâmbovița-1) și 4 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală, constând în aceea că, în perioada iunie 2022-martie 2023, administratorul unei societăți comerciale a omis, în tot sau în parte, să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale efectuate.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, pun în executare 6 mandate de percheziție în județul Arad și 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale. În prima cauză, se investighează infracțiuni de abuz în serviciu și delapidare, reținându-se că directorul unei structuri din cadrul unei instituții publice din Arad a folosit resursele logistice ale unității pentru a presta servicii în folosul societății administrate de o rudă. În cea de-a doua cauză, se constată că o societate comercială cu sediul în Arad oferă spre comercializare, prin intermediul unui cont de Facebook, parfumuri și articole de îmbrăcăminte purtătoare de semne distincte ale mărcilor înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași, pun în executare 5 mandate de percheziție în județul Călărași și 6 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de abuz în serviciu și spălare a banilor. Se reține că, în perioada 15 iunie 2021 – 15 septembrie 2022, directorul executiv al unei instituții publice a contractat prestarea unor servicii sanitar-veterinare cu o firmă a directorului executiv adjunct, fără a respecta prevederile legale. În temeiul acestor acte adiționale, DSVSA a virat către firma directorului adjunct suma de 1.540.000 lei, acesta din urmă disimulând prin transferuri către conturile mamei sale și către alte conturi originea folosului ilicit.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, pun în executare 5 mandate de percheziție în județul Bihor și 1 mandat de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, respectiv infracțiuni de evaziune fiscală.

• Într-una dintre cauze se reține că în perioada martie 2022 – aprilie 2023, în mod repetat și în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, administratorul unei societății comerciale, în numele și interesul acesteia, a reţinut contribuţiile cu reţinere la sursă pe care nu le-a vărsat la bugetul de stat în termenul legal, figurând astfel cu obligații fiscale restante în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, toate în valoare totală de 284.430 lei. Totodată, în perioada 2021 – august 2023, reprezentanții societății și-ar fi însușit din disponibilitățile acesteia suma de 1.300.000 lei, evidențiată în balanțele de verificare în contul 461 „Debitori diverși”, sumă pentru care nu s-a prezentat niciun document justificativ din care să reiasă eventuale plăți efectuate în numele și pentru societatea deținută, situație în care, s-a apelat la compensarea sumei de 1.300.000 lei reprezentând dividende nete de încasat cu suma de circa 1.300.000 lei, bani ridicați din societate și nejustificați de către reprezentanții acesteia, fiind însuşită astfel de reprezentanţii societăţii suma de circa 1.300.000 lei. De asemenea, în perioada iunie 2022-aprilie 2023 societatea comerciala, prin reprezentant, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului prin neînregistrarea în actele contabile a sumelor de bani încasate de la clienți, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de circa 200.000 lei. Prejudiciu total cauzat bugetului consolidat este de 1.800.000 lei.
• In cealalta cauza, se retine ca în perioada 2016-2024 o persoană fizică a efectuat operațiuni de vânzare de bunuri pe platforma de comerț online OLX, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, consecinţa fiind prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma de 500.000 de lei.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mehedinți, pun în executare 4 mandate de percheziție în județul Mehedinți și 15 mandate de aducere în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune și fals.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Bacău și 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune. Se reține că, în perioada 2 februarie 2023 – 29 noiembrie 2023, mai multe persoane au încheiat contracte în numele societății Telekom S.A. pentru obținerea unor subvenții acordate de companie, pe care le-au folosit ulterior în scopul dobândirii de bunuri, producând un prejudiciu de cel puțin 9.576 euro.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Alba, pun în executare 4 mandate de percheziție (2 în Alba, 1 în Brașov, 1 în Mureș) în cadrul unei anchete privind infracțiuni de mediu și fals. Se reține că două persoane juridice din județul Alba au poluat prin eliberarea în atmosferă a unor deșeuri și substanțe periculoase la parametrii care depășesc cu mult limitele admise, punând în pericol viața și sănătatea persoanelor din zona județului Alba.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Caraș-Severin, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Caraș-Severin și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală. Se reține că administratorul unei societăți comerciale a reținut și nu a plătit, în termen de 60 de zile de la scadență, contribuția individuală de asigurări sociale, contribuția pentru asigurări de sănătate, contribuția asiguratorie pentru muncă, precum și impozitul pe veniturile din salarii. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada 1 martie 2022 – prezent, societatea a desfășurat activități comerciale și are înregistrat în Sistemul Informatic Integrat – Inspecția Muncii un număr de 8 angajați activi.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, pun în executare 2 mandate de percheziție în municipiul București și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală. Se reține că titularul unui cabinet medical individual, în perioada 2017 – 2022, a creat și implementat un mecanism infracțional prin care a diminuat semnificativ taxele și impozitele datorate bugetului de stat, omițând înregistrarea în evidența contabilă și nedeclarând veniturile realizate în cuantum de 289.736,34 lei, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 43.346 lei, reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Vaslui și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de abuz în serviciu.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu-Mare, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu-Mare, pun în executare 2 mandate de percheziție în județul Satu-Mare și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Ialomița și 2 mandate de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de delapidare și contrafacere.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Neamț și 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune și fals.

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Harghita, pun în executare 3 mandate de percheziție în județul Harghita și 1 mandat de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de înșelăciune și contrabandă.

• La data de 23 octombrie 2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Teleorman, desfășoară o acțiune operativă complexă, în cadrul căreia sunt puse în executare 5 mandate de percheziție domiciliară și 5 mandate de aducere. Începând cu ora 06.00, în cadrul dosarului penal 1208/180/P/2023, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, polițiștii efectuează percheziții în comuna Buzescu, unde sunt investigate infracțiuni de înșelăciune.
Se reține că, prin postarea de anunțuri fictive pe internet, făptuitorii au indus în eroare mai multe persoane vătămate pe teritoriul României, cauzând un prejudiciu total estimat la aproximativ 50.000 lei, stabilit până la data prezentei comunicări. Acțiunea vizează clarificarea implicării persoanelor suspecte și recuperarea prejudiciului cauzat prin aceste activități ilegale.

• În data de 23 octombrie 2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Biroului de Investigații Criminale Satu Mare (BIC Satu Mare), desfășoară o acțiune operativă, punând în executare 1 mandat de percheziție domiciliară și 1 mandat de aducere. Polițiștii efectuează percheziții în municipiul București pentru investigarea unor infracțiuni de înșelăciune. În fapt, se reține că, în cursul anului 2022, făptuitorul a indus în eroare persoana vătămată, determinând-o să investească în criptomonede suma de 5.200 euro, promițându-i că își va dubla investiția, aspect care nu s-a confirmat. Scopul acțiunii este de a strânge dovezi și de a clarifica implicarea persoanelor în aceste activități ilegale, care au provocat prejudicii financiare victimei.

• Tot astăzi, 23 octombrie 2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Arad – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (S.A.E.S.P.), desfășoară o acțiune operativă de amploare, punând în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară. Organele de poliție execută aceste mandate, vizând infracțiuni grave precum braconaj cinegetic, trafic de produse sau substanțe toxice și contrabandă calificată. Această acțiune are ca scop destructurarea unor rețele infracționale implicate în activități ilegale cu impact negativ asupra mediului și siguranței publice.

• Tot în data de 23 octombrie 2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Harghita – S.A.E.S.P., desfășoară o acțiune similară prin punerea în aplicare a 2 mandate de percheziție domiciliară, înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița. Acest dosar vizează infracțiuni legate de regimul deșeurilor, reținându-se că, în perioada 2023-2024, la o adresă din apropierea municipiului Piatra Neamț, au fost desfășurate activități de dezmembrare a autovehiculelor ieșite din uz, existând indicii privind depozitarea a aproximativ 50 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase.

• La aceeași dată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, împreună cu ofițerii din cadrul I.P.J. Bacău – S.A.E.S.P., inițiază o acțiune operativă, punând în executare 1 mandat de percheziție domiciliară. Cercetările se concentrează asupra infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, infracțiune ce prezintă un risc ridicat pentru siguranța publică și pentru combaterea traficului ilegal de arme.

• Pe linie de ordine publică, în aceeași zi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, împreună cu structurile de poliție din cadrul I.P.J. Bacău – Serviciul de Ordine Publică (S.O.P.) și structurile teritoriale de ordine publică, desfășoară o amplă acțiune operativă, constând în 25 de percheziții domiciliare. Acțiunea vizează infracțiuni de tulburare a ordinii și liniștii publice, furt, tăieri ilegale de arbori și alte activități ilegale din domeniul silvic.

Operațiunea JUPITER subliniază efortul autorităților de aplicare a legii în combaterea infracționalității printr-o colaborare strânsă între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române.
Operațiunea JUPITER reprezintă, astfel, un pas important în consolidarea statului de drept, în protejarea intereselor economice ale statului și un angajament al autorităților judiciare de a proteja siguranța cetățenilor și de a asigura angajarea răspunderii penale în cazul celor încalcă legea.
Vom oferi detalii pe parcursul desfășurării operațiunii, în vederea asigurării transparenței și informării publicului referitor la evoluția acțiunilor întreprinse.

Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă răspuns »