O noua etapa in dosarul numit generic “Fundulea”

Media 1:27 am - 16 octombrie, 2020 Comentariile sunt închise pentru O noua etapa in dosarul numit generic “Fundulea”

Instanta a admis, joi, in parte, o cerere a DNA și a confirmat redeschiderea urmăririi penale în cauza ce a făcut obiectul dosarului nr. 330/P/2009 (dosarul “Fundulea”).
Cei vizați de solicitarea procurorilor DNA sunt Șerban Jenel (fost prefect al judetului Calarasi in perioada 2007-2008), Onescu (Ostropel) Lilian (fost prefect al judetului Calarasi in perioada 2008-2009) și Drăgan Daniel (fost presedinte al Agentiei Domeniilor Statului).

Vezi “Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de procurorul şef secţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. În baza art. 335 alin. 1 Cod procedură penală coroborat cu art. 304 alin. 2 Cod procedură penală constată parţial legală şi temeinică ordonanţa procurorul şef secţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie nr.123/II-2/2020 din 25.08.2020 şi confirmă redeschiderea urmăririi penale în cauza ce a făcut obiectul dosarului nr. 330/P/2009 al DNA – Serviciul Teritorial Bucureşti – Biroul Teritorial Slobozia, urmând ca cercetările să fie continuate şi să se înceapă urmărirea penală doar cu privire la infracţiuni şi persoane pentru care nu s-a dispus clasarea prin rechizitoriul emis la 16.09.2016 în dosarul de urmărire penală nr. 216/P/2014 de un procuror din cadrul DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei, astfel cum au fost descrise în rechizitoriul menţionat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 15.10.2020.
Document: Încheiere finală camera consiliu 15.10.2020”

Totul are legătura cu reconstituirea unor drepturi de proprietate. Mai multe date in comunicatul DNA de la vremea respectiva:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor care, la data faptelor, aveau funcţiile arătate, după cum urmează:

ŞERBAN JENEL, prefect al judeţului Călărași (președinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al judeţului Călărași,
JARUL EUGENIU, şef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călăraşi,
IFRIM ELENA, șef serviciu – Instituţia Prefectului Județului Călărași,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judeţean Călărași,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcţiei Silvice Călăraşi (l-a substituit pe director)
toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași și

TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICĂ CONSTANTIN și DOROBANŢU DOREL, primari ai localităților Gurbăneşti, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și

STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi.

în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanţu Dorel, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu. Pentru aceasta, inculpaţii au invocat prevederi din legislaţia privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din inculpații Şerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe și Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective.
În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menţionate, au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, în condiţiile în care localităţile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiţii, propunerile formulate către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi nu erau îndreptăţite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului.
În această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia).
Faţă de numiţii Clăbescu Doru Eduard, Pşanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana şi Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecţi în cauză, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Mentionam ca la începutul acestui an  s-a dispus pe fond achitarea tuturor celor implicați in acest caz.  In prezent dosarul se judeca in apel.

Vom vedea ce vor mai decide procurorii după aceasta soluție data joi de instanta.

Comentariile sunt inchise.