”Noaptea Muzeelor” la Călărași

Media 10:27 am - 30 mai, 2019 Comentariile sunt închise pentru ”Noaptea Muzeelor” la Călărași

”Noaptea Muzeelor” are loc în sambăta cea mai apropiată datei de 18 mai, dată adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor, fiind denumită ”Ziua Internațională a Muzeelor”. În plan național evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, la el putând participa orice muzeu din țară.

Cele două muzee călărășene s-au străduit cu acest prilej să atragă cat mai mulți vizitatori, oferindu-le multe surprize plăcute. Muzeul Municipal Călărași, pe lângă expoziția permanentă referitoare la orașul Călărași, a vernisat cu o zi înainte două frumoase expoziții de pictură: ”Marian Cioban – pictură” și ”Primavera” cu lucruri aparținând Aurei Giurcă și Valerie Blanche, iar în seara zilei de 18 mai la ora 20,00 a invitat publicul la o interesantă întâlnire – dezbatere despre trecutul, prezentul și viitorul unor clădiri emblematice din Municipiul Călărași.

Muzeul Dunării de Jos a oferit o paletă mai largă de momente muzeale și activități cu publicul. Au putut fi vizionate expozițiile: ”Colecție și colecționari – școala de altădată”, ”Lumina Învierii” – expoziție de icoane, obiecte și carte veche bisericească, ”Doi călători” – pictorii Gheorghe Mosorescu și Florian Mihăilescu, ”1914 – 1918 – Drumul spre Unire” și cele două permanente de la Secțiile de Arheologie și  Etnografie și Artă Populară.

Tot la Secția de Arheologie s-a organizat pentru copii un atelier de modelaj unde sub îndrumarea unor cadre ale muzeului și-au exprimat… creativitatea.

Surpriza serii a constituit-o însă Trupa și ”Nuntașii” a Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu (Preasna) condusă de învățătoarea Doina Bobarcea, colectiv care de trei ani prezintă micro-spectacole fascinante cu tradiții și obiceiuri specifice poporului român și a zonei respective.

În acest an au avut ca tematică ”Tradiții și obiceiuri la naștere”. Însoțiți de unii părinți dar și de preotul din localitate, ei au adus și de această dată toată recuzita necesară (de la leagănul tradițional până la bucatele pregătite pentru un astfel de eveniment, în final fiind servite publicului).

Spectacolul a fost uimitor de frumos și reușit, el reamintindu-ne de tradiții și obiceiuri uitate dar care au o mare semnificație pentru viața și viitorul noului născut. Scenariul a prevăzut de toate: vorbele din sat, vestea, rugăciunea la naștere, îmbăierea (în apă punându-se flori, o bucățică de pâine și un ou) descântecul și frecatul de deochi, simbolistica plății moașei de către tată pentru a zice dacă e fată sau băiat, trimiterea vestei la cârciuma din sat, jocul ursitoarelor, zicători și cântece specifice etc.

Totul a fost interpretat frumos și cu mult har de către acești elevi atrăgând admirația și aplauzele celor prezenți. Ca de fiecare dată ei nu au dezmințit fiind buni ”ambasadori” a obiceiurilor și tradițiilor noastre.

Noaptea muzeelor călărășene au atras un mare număr de vizitatori dintre care foarte mulți tineri și copii care s-au bucurat de oferta gazdelor.

Constantin MITULESCU

Comentariile sunt inchise.