”Noaptea bibliotecilor”

Media 11:03 am - 13 octombrie, 2021 0

Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” din Călărași a organizat vineri 1 octombrie, începând cu 17:00, o nouă ediție a campaniei de activare nocturnă a bibliotecilor ce poartă titlul generic ”Noaptea bibliotecilor”.
În acest an evenimentul călărășean a depășit orice așteptări atât prin organizare cât și prin numeroasele surprize rezervate utilizatorilor dar și celor care i-au trecut pragul pentru prima oară. Pregătită din timp pentru identificarea altor elemente oglindite în literatură (Ziua mondială a Muzicii, Ziua Internațională a Cafelei, etc.) angajații instituției s-au întrecut în crearea de surprize plăcute celor care au venit. Totul a început pe esplanada bibliotecii unde cvartetul ”Arpeggione” a susținut timp de o oră un minunat concert cu piese din repertoriul universal care a încântat numeroasa asistență. Accesul în spațioasa bibliotecă s-a făcut pe lângă statui vivante ca apoi activitățile stabilite pe cele cinci nivele să prindă viață. S-a vizionat Expoziția de caricatură ”140 Bacovia” o veritabilă reușită privind calitatea lucrărilor și a numărului de expozanți români și străini. Apoi membrii Cenaclului ”Phoenix” s-au întâlnit cu iubitori de poezie și proză. Expoziția de carte cu muzicieni celebri și o alta de instrumente muzicale au fost ”acompaniate” de un interesant recital muzical susținut de elevi de la Palatul copiilor și de la Liceul Pedagogic ”Ștefan Bănulescu”- Secția Arte totul sub genericul ”Muzica, limbajul sufletului”. ”Cartea, prietenul meu de noapte bună” a atras un număr mare de copii care s-au ”aventurat” în ”Jocul Poveștilor” în cel ”Ghicește sau citești” să.m.d. ”Cafeneaua din cărți” o rară selecție de poezii și citate referitoare la cafea aparținând unor scriitori români și străini. Aici putem remarca frumoasa poezie lui Dan Duțescu ”O ceașcă de cafea” alte fragmente ”aromatice”, semne de carte cu boabe de cafea etc .
Expoziția de DUD-uri cu ecranizări după romane celebre, relatări în presă despre evenimentul arătat în titlu, prezentarea și aplicații în laboratorul smarthub au atras un mare număr din cei prezenți. Iubitorii de carte au avut ce să aleagă, dar cei mai mulți au fost peste tot fiind încântați să participe la activități interactive cu atât mai mult cu cât această instituție prin bogatul său tezaur și atitudinea angajaților săi este o adevărată ”bijuterie culturală”. Nimeni nu se aștepta la această mare diversitate de momente, toate de o înaltă ținută, ele vor rămâne mult timp în memoria celor care au participat.

 

Alte impresii de la ”Noaptea bibliotecilor”

(catrene)

 

Cvartetul ”Arpeggione”

Concertul splendid susținut

Pe cei prezenți i-au fermecat

Chiar dacă vântul a mai bătut

Notele… s-au conformat.

 

Cenaclul ”Phoenix”

Cenacliștii s-au strâns iar

Citindu-ne din ce-au compus

Demonstrând că sunt cu har

Iar faima lor e tot mai sus.

 

Cărți pe portativ

Instrumente muzicale

Cu istoricul descris

Ne-a surprins punând la cale

Un micro-recital de vis.

 

Jocul poveștilor

Cei mici tare fascinați

De jocuri sau povești

Nu se lăsau înduplecați

La ”insistențe” părintești.

 

”Lectură cu aromă de cafea”

”Aroma” de cafea din… carte

S-a ”răspândit” în sala de lectură

Prin poezii frumoase și citate

Iar în final, cafea ca… băutură.

 

Constantin Mitulescu

 

Lasă răspuns »