Noaptea Bibliotecilor 2020

Media 9:18 am - 3 octombrie, 2020 Comentariile sunt închise pentru Noaptea Bibliotecilor 2020

Cu toate greutățile generate de pandemie, Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași, a organizat în noaptea zilei de 25 septembrie un evantai de acțiuni specifice sub genericul “Noaptea Bibliotecilor 2020”, eveniment cultural național inițiat cu mai mulți ani în urmă de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România.

În paralel cu funcționarea servicilor specifice bibliotecii, angajații acestei instituții dar și voluntarii veniți în sprijin au oferi vizitatorilor lucruri inedite, toate în legătură cu lectura cărților, creând o atmosferă plăcută și relaxantă.

Din numărul mare de momente rezervate vizitatorilor am remarcat printre altele Expoziția de artă caligrafică în poezie a Anei Larisa Gheorghe intitulată generic “Viziuni nocturne”. O remarcabilă idee de a iși prezenta o parte din creațiile sale pe suporturi de culori diferite și scrierea caligrafică în contrast. Agatha Christie, menționată la “personalitatea luni”, a “determinat” pe organizator să realizeze la propriu, imaginar, câmpul unei crime, dar care privit atent avea destule elemente necesare declanșării unei “cercetări criminalistice”.

Scena a stârnit la început rumoare în rândul celor prezenți, dar pe parcurs s-a transformat în discuții pe marginea romanelor celebrei scriitoare, discuții presărate și cu mici “detalii” picante, care au stârnit hohote de răs.

Membrii Clubului de lectură “Susțin cititul” a impresionat prin varietatea tematicilor prezentate toate scoțând în relief marele avantaj al lecturii.
“Lectura în pandemie” – moment teatral susținut de o parte din voluntarii-elevi, a fost plăcut prin textul actual al șcenetei care cuprinde mari adevăruri dar și prin dăruirea “artiștilor” pentru reușită.

Cei care au trecut pragul bibliotecii în acea noapte au mai putut vizita Expoziția de pictură “Mărturii cromatice” a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România (amenajată parțial), să asiste la activitatea Clubului de creație literară “Nirvana”, cei mici la ateliere creative (lectură, desen și colorat) la mai multe expoziții de carte ș.a.m.d., parte dintre aceste activități bucurându-se e de o primitoare muzică ambientală.

La final a fost proiectat filmul artistic “Vârsta inocentei”.
A fost o noapte relaxantă pentru cei veniți la eveniment, toți fiind impresionați de ospitalitatea gazdelor, gazde care s-au îngrijit permanent și de respectarea regulilor impuse de situația pandemică. Si cu acest prilej Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași a demonstrat preocuparea sa deosebită pentru promovarea cărții, a lecturii și a scrisului, toate ca mijloace autentice de susținere a creativității.
Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.