Muzeul Municipal Călărași – “Expoziție de pictură și sculptură”

Media 2:32 pm - 28 august, 2020 0

Vineri 24 august a.c. la Muzeul Municipal Călărași a fost vernisată o ”Expoziție de pictură și sculptură”, expozanți fiind șase elevi ai Liceului pedagogic ”Ștefan Bănulescu” din Călărași, profil arte vizuale, specialitatea arte plastice, având ca profesor pe artistul plastic Silviu Ioan Soare.

Primitoarele simeze din cele două mici săli expoziționale găzduiesc lucrări de pictură executate în acuarelă, pastel și acril precum și mici sculpturi realizate prin ”îmblânzirea” ceramicii sau a lutului.

Având o tematică diversă (studii) peisaje, compoziții, natură statică, chipuri, lucrările se prezintă la un nivel artistic destul de înalt, marcând frumoasa evoluție a acestor tineri pe parcursul celor trei ani de studii cu toate că ultimul a fost vitregit din cauza pandemiei.

Ulmeanu Nicoleta este prezentă cu o interesantă lucrare executată în ceramică (“Groot”) unde își etalează imaginația și îndemânarea și un delicat și subtil studiu reprezentând un portret executat în acuarelă.

Bădițescu George ne prezintă o serie de studii executate în pastel, toate având ca subiect timpul feminin, urmând prin corectitudinea și proporționalitatea liniilor anatomice ce sunt însoțite de o culoare adaptată temei (”Femeia cu coc”, ”Feminitate”, ”Somnul”, ”Femeia pe scaun”, ”Dezamăgire”, ”Efemer” etc.) dar și câteva reușite acuarele (”Flori de câmp”, ”Ghiveci cu flori”, ”Peisaj cu care” etc.) unde vizitatorul poate admira frumoasa paleta cromatică.

Macrea Lucian este prezent cu microsculptură executată în ceramică având ca titlu ”Fantezie”, lucrare ce va fi mult admirată de privitori dar și cu patru lucrări de pictură în pastel intitulate ”Studiu”, ”Siluetă”, ”Asemănare” și ”Toamna”.

Dumitru Flocea, talent sculptural dovedit și cu ocazia altor prezențe, ne oferă două lucrări deosebite executate în ceramică ”Don Quijote” și Sancho Panza”.

Vlad Stefănescu este prezent cu două lucrări executate în lut (”Batman”) unde calitățile artistice sunt scoase în evidență iar aportul de proporționalitate este relevant.

Marin Spătar ne oferă două picturi realizate în acril ”Drumul spre apă” și ”Valuri”, două lucrări cu temă marină executate în tente mai reci dar bine alese pentru a marca destul de concludent mesajele sale.

Cei șase elevi au reușit să creeze prin lucrările lor o atmosferă relaxantă, atmosferă susținută și de acordurile discrete de pian ale elevului de la același liceu – clasa de muzică – Nicu Robert .

La vernisaj au rostit alocuțiuni Florin Rădulescu directorul muzeului, Vasilica Puran directorul liceului, artistul plastic Silviu Ioan Soare, elevul Bădițescu George iar în final criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat pe expozanți și lucrările acestora.

 

Alte impresii de la vernisaj

 

Ulmeanu Nicoleta

În ramă după… ochelari
Am zărit un chip senin
Care privea cu ochii mari
Pe cei ce-l admirau deplin.

 

Bădițescu George

Penelul a început să-ți fie
Un prieten devotat.
Femeia parcă este vie
Deși nu tot i-ai… desenat.

 

Macrea Lucian

De-a culorilor secrete
Te simți parcă fermecat
Cu ”Fantezii” și „Siluete”
Lumea azi ai bucurat.

 

Dumitru Flocea

Făurar doar în sculptură
Talent mult ai dovedit
Chiar și-n miniatură
Lucruri mari ai reușit.

 

Vlad Ștefănescu

”Batman” este o reușită
Chiar dacă-i sculptat în lut
Lumea a rămas uimită:
Cum de a stat de l-ai… făcut?

 

Marin Spătar

Pe simeze ce-am văzut
Cred că la marină-ți place.
Dar ”Drumul spre apa” l-ai pierdut
Fiindcă ARTA nu-ți dă pace.

 

Nicu Robert

Frumos că ți-ai însoțit colegii
La expoziția lor de artă.
Cântând piană mici salfegii
I-ai încurajat ca altădată.

Constantin MITULESCU

Lasă răspuns »