Muzeul Dunării de Jos – Salonul Anual de Acuarelă

Media 10:33 am - 7 august, 2020 0

Sâmbătă 1 august 2020. O zi frumoasă de vară prevestea parcă o mare bucurie vizitatorilor aflați prezenți la cea de a IV-a ediție a ”Salonului Anual de Acuarelă” organizat la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, curatorul acesteia fiind criticul de artă Ana Amelia Dincă. Ediția din acest an s-a bucurat de participarea unui număr mare de expozanți din București, Lehliu, Slobozia și Călărași, de prezența pe simeze a numeroase lucrări cu valoare artistică deosebită, dar și de un sistem nou de iluminat a sălilor expoziționale.

Cei prezenți s-au aflat în fața unui larg univers, atotcuprinzător, tratat și redat de artiști cu mult și rafinat talent dar și cu o gingășie lirică aparte.

Peisajele prezentate sunt rezultatul unei profunde și sensibile percepții a frumuseților naturii pe care artiștii cu o deosebită măestrie le transpun pe suport adăugându-leacel farmec al coloritului, al profunzimii și echilibrului, al contrastelor estompate și plăcute privirii. Enumerăm câteva dintre lucrări: ”Prin ploaie de vară” și ”Pescuit de toamnă” a lui Vasile Trandafir, ”Cer și pământ” a lui Cîrstina de la Studina, ”Peisaj” și ”Peisaj venețean” realizate de Silviu Ioan Soare, ”Autumnolă” și ”Iarna melcilor” ale Petronelei Milea, lucrările  ”La scăldat” realizate de Maria Bogatu Mărinceanu ”Arbori” a lui Dorin Manea, ”Vedere la Castel” realizat de Laura Mara Culea, ”Peisaj bănățean” a lui Bedreagă Mirabela, ”Sfârșitul verii” a Otiliei Anastate etc.

”Studiile” realizate de Victor Grigore, ”Nud”, ”Toamna vieții” și ”Actorul” aparținând lui Jimmy Stănescu, ”Ultimul Rege” și ”Pictorul Victor Grigore” a lui Florian Vîlsan, ”Motanul Garfield” și ”Țestoasa” lui Cornel Ursu-Dobrogea s.a.m.d. ne demonstrează că tehnica acuarelei poate realiza aceleași emoții estetice ca și lucrările create în alte tehnici ale genului.

Vizitatorii au mai putut admira frumoase lucrări ce reprezintă flori sau naturi statice, cum ar fi cele realizate de Petronela Milea ”Flori” de Laura Mara Culea ”Trecerea timpului” de Marlena Tarcavu ”Natură cu vioară”, de Bodișteanu George ”Flori”, Gabriela Radu ”Vas ceramic cu decor”, Elena Gabriela Florea ”Spring flower”, Eva Stan ”Natura statică”, Cristina Georgescu ”Albăstrița” etc. Toate aceste lucrări degajă o feerie de culoare și lumină, totul transformându-se în fața privitorului într-o poezie plină de delicatețe și rafinament artistic.

Pe simeze au mai expus: Cristian Boca, Carmen Pavel, Sorin Vinteanu, Mireile Popa, Bratu Bianca Felicia, Petre Alexa și Ulmeanu Nicoleta.

Vernisajul a început cu alocuțiunea domnului Valentin Parnic, dir. Muzeului, după care criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat expoziția menționând în mod deosebit valoarea artistică a multor lucrări și a prezentat pe scurt unele particularități artistice și tehnice a celor care au expus pe simeze. (foto: Florian Vilsan)

 

Salonul Anual de Acuarelă

  • câteva ”Impresii”

 

Maria Bogatu Mănceanu

”La scăldat

Peisaju-i viu, are culoare

Totul e fermecător.

Micuța-i bună înotătoare

Și-i sigură de-un… salvator.

 

Victor Grigore

”Studii”

”Studiind” mai multe chipuri

Remarci tipicul oricui

Prinse în frumoase ”clipuri”

Le agăți apoi în… cui.

 

Jimmy Stănescu

”Nud”

Ce trăsături, câtă suplețe!

Acuarela a vrăjit.

Totu-i plin de frumusețe.

Visul iar l-ai… împlinit.

 

Florian Vîlsan

”Portrete”

Portretele de pe simeze

Fiind făcute cu mult har

Așteptăm ca să urmeze

Și-o ”culoare” în… pahar.

 

Laura Mara Culea

”Trecerea timpului”

Metafora e genială

Și înzestrată cu parfum.

Anii sunt ca o… petală

Trec, dispar, precum un fum.

 

Cornel Ursu Dobrogea

„Țestoasa”

O țestoasă prea cuminte

I-a ”pozat” azi lui Cornel.

El ne-o prezintă în ”cuvinte”

Scrise de un fermecat penel.

 

Dorin Manea

”Intimitate”

Interesant. Cum ai ”pătruns”

În acea… intimitate?

Gândirea ta a fost de-ajuns

Pentru un tablou de calitate.

Constantin MITULESCU

Lasă răspuns »