În perioada 28-30 septembrie 2016, la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi a avut loc cea de a XVI-a sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice având ca temă „Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos. Orient şi Occident”, întregul eveniment fiind dedicat uneia dintre cele mai importante personalităţi din arheologia românească Silvia Marinescu-Bâlcu, dar şi împlinirii a 65 de ani de muzeografie călărăşeană. Cu acest prilej a fost vernisată şi expoziţia dedicată personalităţii lui Niţă Anghelescu cel care a înfiinţat şi condus din 1951 muzeul călărăşean.
La vernisaj au fost prezenţi mulţi participanţi la sesiunea ştiinţifică dar şi alte persoane, cărora le-a vorbit despre începuturile activităţii muzeului şi a personalităţii lui Niţă Anghelescu, istoricul Cristian Meşiţeanu, unul din primii angajaţi ai muzeului călărăşean, participant la sesiune.
Este o expoziţie complexă care trebuie nu numai văzută dar în primul rând trebuie „citită” întrucât pune la dispoziţia vizitatorului multe documente interesante despre perioada de pionerat a muzeului (corespondență, intervenții la forurile superioare, menționarea unor șantiere arheologice unde a participat și Niţă Anghelescu, carnete care i-au aparținut cu însemnările de rigoare, afișe, fotografii, fișa cu membrii colectivului printre care apar avocatul Vasile Culică și Spânache Valeriu, obiecte restaurate de Niţă Anghelescu, registru de evidență a obiectelor arheologice, schițe, obiecte de lucru pe șantier, condică de prezență etc). În altă sală găsim o frântură din ”atmosfera lucru” (biroul pe care l-a avut, alte obiecte de mobilier, mașină de scris, fotografii, carnete cu însemnări etc) și un …autoportret, care parcă ne invită să vizităm și alte spații unde sunt expuse afișe cu expozițiile sale de pictură, un catalog de expoziție, un material din care aflăm că a pictat sau a participat la restaurarea unor picturi din 16 biserici și o parte dintre tablourile pictate de el aflate în patrimoniul muzeului călărășean: ”Toamna la Călărași”, ”Șantier arheologic”, ”Elemente etnografice”, ”Gospodărie în Bărăgan”, ”Portret de țăran” și altele.
Să recunoaștem că persoanele care au lucrat la realizarea acestei expoziții, în special doamna Anișoara Topârceanu au avut o sarcină grea, dar au reușit cu brio să scoată în relief personalitatea complexă a celui care a fost Niţă Anghelescu. Expoziția poate fi considerată și o mândrie cu acest OM al locului.
Constantin Mitulescu
Comentariile sunt inchise.