MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL PRIN O.G. NR. 16/2013

Media 7:19 am - 22 august, 2013 Comentariile sunt închise pentru MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL PRIN O.G. NR. 16/2013

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Calarasi informează contribuabilii că,
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490/2.08.2013 a fost publicata Ordonanta de Guvern nr.16/2013 prin care au fost aduse unele modificari si completari Codului Fiscal, referitoare in principal la urmatoarele aspecte :
A. Incepand cu 5 august 2013 :
1.Contribuabilii declarati inactivi, precum si contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, care efectueaza achizitii de bunuri si/sau servicii in perioada in care nu au un cod valabil de TVA, iar aceste achizitii sunt destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data inregistrarii in scopuri de TVA, au dreptul sa deduca taxa aferenta:
– bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul inregistrarii;
– activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii.
De asemenea, beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului declarate inactive sau carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, beneficiaza de deducerea TVA aferente achizitiilor efectuate.
2. Potrivit noilor prevederi, organul fiscal competent va anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu a persoanelor impozabile, societati comerciale, numai in situatia in care asociatii majoritari sau asociatul unic au inscrise in cazierul fiscal fapte si/sau infractiuni pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca.
In acest context, in cazul societatilor comerciale ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, persoana impozabila poate solicita reinregistrarea chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
3.Au fost abrogate prevederile potrivit carora persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, din oficiu, ca urmare a nedepunerii niciunui decont de taxa pe parcursul unui semestru calendaristic, dupa prima abatere puteau fi reinregistrate in scopuri de TVA numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii iar in cazul in care abaterea se repeta organul fiscal nu ar mai fi aprobat eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.
De asemenea, a fost abrogata prevederea potrivit careia persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu ca urmare a nedeclararii de operatiuni in deconturile de TVA depuse pe parcursul unui semestru calendaristic puteau depune o cerere de reinregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii.
B. Incepand cu 1 septembrie 2013:
1. Se reduce cota de TVA la 9% pentru livrarea de paine, produse de panificatie, grau și faina.
Cota de 9% se va aplica pentru:
– toate sortimentele de paine;
– urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;
– faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;
– triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la la codul NC 1001 99 00, si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
2. Se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:
– bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor;
– confectii din blanuri naturale;
– iahturi si alte ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement;
– autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi;
– arme de vanatoare si arme de uz personal, cartuse cu glont si alte tipuri de munitie.
3. Se extinde taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica si transferul de certificate verzi.
Prevederile referitoare la aplicarea taxării inverse pentru livrările de cereale și plante tehnice, energie electrică și transferul de certificate verzi se aplică până la 31 decembrie 2018 inclusiv.
COMPARTIMENTUL DE PRESA

Comentariile sunt inchise.