Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi desfăşoară, în perioada august – septembrie 2015, Campania de informare şi conştientizare a consecinţelor conducerii autovehiculelor, fără permis sau sub influenţa alcoolului, „Merită să rişti?!”.
Săptămânal, poliţiştii vor informa cetăţenii despre sinteza evenimentelor rutiere înregistrate pe raza judeţului şi a rezultatelor acţiunilor derulate, despre cauzele care au condus la producerea accidentelor şi recomandările preventive de urmat pentru reducerea riscului de victimizare.
În perioada 30 iulie – 6 august 2015, pe drumurile publice din judeţul Călăraşi s-au produs 8 accidente rutiere, soldate cu 3 persoane decedate, 1 persoană rănită grav şi 10 rănite uşor.
Cauzele principale ale producerii accidentelor rutiere au fost: conducerea sub influenţa alcoolului, pierderea controlului asupra direcţiei de mers, neasigurarea la efectuarea manavrei de mers înapoi, traversarea neregulamentară şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.
În timpul acţiunilor desfăşurate în trafic, pentru creşterea siguranţei rutiere, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni la regimul circulaţiei, din care 2 de conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, o infracţiune de conducerea unui autovehicul cu număr fals şi o infracţiune de conducere fără pemis.
Constatări efectuate de poliţişti, în timpul acţiunilor desfăşurate pentru reducerea riscului rutier şi salvarea de vieţi omeneşti
Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Oraşului Fundulea au depistat, la data de 11 august 2015, pe I. Alexandru, de 31 ani, din Bucureşti, care conducea un autoturism, pe DJ 303, deşi i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule ca urmare a săvârşirii altor infracţiuni la regimul rutier.
În cauză au fost demarate cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
Evenimente rutiere, produse pe raza judeţului
În seara de 10 august 2015, Ş. Florică, de 26 ani, din municipiul Călăraşi, a condus un autoturism, pe DN 3B, în localitatea Gâldău, şi, pe fondul nepăstrării unei distanţe suficiente faţă de un atelaj hipo, l-a acroşat şi s-a răsturnat pe partea carosabilă.
În urma accidentului, conducatorului auto a fost rănit uşor.
Acesta şi căruţaşul au fost testaţi de poliţişti cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
La data de 11 august 2015, S. Costel , de 46 ani, din București, a condus un autoturism pe DJ 403, în comuna Luica, şi, din cauza altor preocupări în timpul mersului, a accidentat pe S. Gheorghe, de 56 ani, din comuna Luica, care se deplasa pe o bicicletă, în aceeaşi direcţie.
Conducătorul auto au fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În după-amiaza de 11 august 2015, C. Gheorghe, de 48 ani, din comuna Mânăstirea, a condus un moped pe raza localităţii şi, pe fondul conducerii sub influenţa alcoolului, a intrat în coliziune laterală cu o autoutilitară, condusă de V. Ciprian, de 32 ani, din municipiul Slobozia.
În urma accidentului a rezultat vătămarea uşoară a conducătorului mopedului, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat şi nu posedă permis de conducere.
În noaptea de 11/12 august 2015, S. Florinel, de 24 ani, din comuna Vlad Ţepeş, a condus un moped pe raza localităţii şi, din cauza lipsei de experienţă în conducere şi a consumului de alcool, a căzut pe carosabil.
Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Poliţiştii au constatat că aceasta avea o concentraţie alcoolice 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat şi că nu posedă permis de conducere.
Împrejurările producerii accidentelor rutiere fac obiectul cercetărilor demarate în fiecare caz în parte.
Recomandări pentru conducătorii de motociclete şi mopede:
– Nu conduceţi dacă nu aveţi permis corespunzător sau dacă aţi consumat alcool!
– Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi
– Anticipați intenţiile partenerilor de drum
– Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii
– Asigurați-vă în oglizi atunci când virați
– Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia"
– Utilizați o cască de protecţie omologată, cu care să vă protejaţi capul şi ochii de praf, insecte, curet de aer
– Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti, cu elemente reflectorizante, pentru creşterea vizibilităţii dumneavoastră în trafic!
Comentariile sunt inchise.