Marţi, în data de 22 septembrie 2015, pe A 2, la km 111 I.S.U. Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic, fiind simulate intervenţii la accident radiologic, accident rutier, incendiu autocisternă, decontaminare şi acordare prim ajutor unor persoane rănite

Media 5:28 pm - 22 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Marţi, în data de 22 septembrie 2015, pe A 2, la km 111 I.S.U. Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic, fiind simulate intervenţii la accident radiologic, accident rutier, incendiu autocisternă, decontaminare şi acordare prim ajutor unor persoane rănite

isuÎn ziua de 22.09.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu pe Autostrada Soarelui, la km 111, pe sensul de mers Bucureşti – Constanţa, în spaţiul de servicii aferent unei staţii de carburanţi.

Au participat la această aplicaţie tactică: cadre ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi din subunităţile Călăraşi, Lehliu şi Dragalina, echipaje de poliţie şi echipaje de jandarmi şi reprezentanţi ai Serviciului judeţean de Ambulanţă Călăraşi.

Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă a  I.S.U.J. “Barbu Ştirbei” Calarasi şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor accidente cu manifestări deosebit de rapide si efecte limitate in timp, având ca rezultat victime multiple. .

Conform scenariului aplicaţiei tactice, în ziua respectivă, în jurul orei 11.00, la o staţie distribuţie carburanţi, pe timpul efectuării manevrelor de transvazare a benzinei, dintr-o autocisternă în rezervoarele subterane ale staţiei, pe fondul nerespectării normelor P.S.I., conducătorul autocisternei uită să lege la pământ autovehiculul, curenţii electrostatici creaţi producând aprinderea vaporilor emanaţi în procesul de transvazare, existând totodată pericol de extindere a incendiului la combustibilul din autocisternă şi rezervoarele subterane ale staţiei de carburanţi.

La ora 11,15, pe A 2, km 111, pe sensul de mers Bucureşti – Constanţa, din cauza neadaptării vitezei  şi pe fondul scăderii vizibilităţii din cauza fumului rezultat în urma incendiului, şoferul unui autoturism pierde controlul volanului şi intră în coliziune cu o autofurgonetă ce efectua transportul de substanţe radiologice, cele două autovehicule ricoşând în parapetul aflat pe marginea autostrăzii, pe care l-au rupt şi au intrat în incinta spaţiului de servicii, la o distanţă de circa 10 metri unul de altul. În urma producerii accidentului, conducătorii auto ai celor două autovehicule implicate au rămas încarceraţi, existând pericolul fisurării containerului de substanţe radiologice şi eliberării acestora în atmosferă.

Potrivit aceluiaşi scenariu al exerciţiului, în jurul orei 11.35, pe Autostrada A2, în dreptul km 111, sensul de mers Bucureşti – Constanţa, în spaţiul de servicii existent în apropierea Staţiei de distribuţie carburanţi, pe fondul nefuncţionării corespunzătoare a sistemului de frânare, şoferul unui microbuz a intrat în şanţul colector dintre spaţiul de servicii şi autostradă, în urma accidentului rezultând rănirea a cinci persoane aflate în microbuz.

Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost următoarele: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul desfăşurării exerciţiului tactic şi a capabilităţilor de intervenţie la nivelul zonei de competenţă a I.S.U. Călăraşi; elaborarea concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns, precum şi concepţia de acţiune în situaţii de urgenţă; evaluarea eficienţei intervenţiei autospecialelor. a echipajului SMURD, a echipajului de descarcerare, a echipajului de decontaminare C.B.R.N. , precum şi a necesarului de resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cu forţele proprii; evaluarea consecinţelor probabile ale surselor de risc şi pregătirea psihologică a personalului în vederea realizării unei intervenţii eficiente; organizarea cooperării între forţele participante şi stabilirea necesarului de forţe, mijloace şi substanţe stingătoare pentru situaţia cea mai nefavorabilă; verificarea practicabilităţii căilor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie; verificarea eficientei procedurilor de intervenţie pentru situaţiile tactice simulate, conducerea într-o concepţie unitară a acţiunilor de intervenţie;

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi

Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

isu1isu2isu3pompieri

Comentariile sunt inchise.