Prin ordonanța procurorului de caz din data de 05.09.2023 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului S.S.A, pentru săvârșirea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (1) C.pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. (1) C.pen. (2 infracțiuni).
În ordonanța procurorului s-a reținut că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
La data de 08.08.2023, în jurul orei 22.55, și, ulterior, la data de 04.09.2023, în jurul orei 18.15, în baza unor rezoluții infracționale diferite, inculpatul S.S.A., în vârstă de 21 ani, a condus două autovehicule diferite pe drumurile publice din interiorul mun. Călărași, jud. Călărași, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, fiind depistat în trafic de organele de poliție.
S-a mai reținut că, în ambele situații, inculpatul a refuzat să oprească la semnalele regulamentare ale polițiștilor și, pentru a se sustrage controlului, și-a continuat deplasarea cu viteza ridicată pe drumuri publice intens circulate, fiind urmărit de autospeciala poliției, context în care a efectuat mai multe manevre neregulamentare, punând astfel în pericol siguranța pietonilor și a celorlalți participanți la trafic.
La data de 05.09.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Judecătoria Călărași a propus luarea măsuri preventive a arestului preventiv, pe o durată de 30 de zile, fațã de inculpatul S.S.A., dosarul fiind înaintat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Călărași, propunerea fiind admisă.
Anterior, la data de 04.09.2023, organele de poliție din cadrul Biroului Rutier au luat măsura reținerii față de inculpat, pe o durată de 24 de ore.
***
Facem precizarea cã punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri în cadrul procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu pot înfrânge, în nici un fel, principiul prezumției de nevinovătie.