Lumea Justiției: PLUTONUL LUI MATEESCU A FACUT ABUZ – Judecatoarea Neluta Tudorache a invins CSM la Inalta Curte. Instanta suprema a anulat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara de sanctionare a judecatoarei Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi. In rejudecare, ICCJ a respins actiunea Inspectiei Judiciare privind pretinsa comitere a abaterii disciplinare constand in atitudini nedemne, pentru care Neluta Tudorache a primit la CSM reducerea indemnizatiei (Minuta)

Media 8:31 pm - 22 noiembrie, 2021 Comentariile sunt închise pentru Lumea Justiției: PLUTONUL LUI MATEESCU A FACUT ABUZ – Judecatoarea Neluta Tudorache a invins CSM la Inalta Curte. Instanta suprema a anulat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara de sanctionare a judecatoarei Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi. In rejudecare, ICCJ a respins actiunea Inspectiei Judiciare privind pretinsa comitere a abaterii disciplinare constand in atitudini nedemne, pentru care Neluta Tudorache a primit la CSM reducerea indemnizatiei (Minuta)

A iesit la iveala un nou abuz comis de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, condusa de presedintele Consiliului, Bogdan Mateescu (foto). Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat hotararea CSM de sanctionare disciplinara a judecatoarei Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi (plecata din magistratura la momentul sanctiunii), sanctiune dispusa in aprilie 2021, pentru pretinsa comitere a abaterii disciplinare constand in atitudini nedemne.


 

Decizia a fost luata luni, 22 noiembrie 2021, de un Complet de 5 judecatori ICCJ, format din magistratii Florentina Dinu, Mioara Grecu, Gheza Attila Farmathy, Valentina Vrabie si Iulia Petronela Nitu. Practic, ICCJ a admis recursul Nelutei Tudorache, a casat hotararea CSM, iar in rejudecare a decis definitiv respingerea actiunii formulate de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei de la Tribunalul Calarasi.

Iata minuta ICCJ de luni, 22 noiembrie 2021 (dosar 2183/1/2021):

“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Tudorache Neluta impotriva incheierii din 3 martie 2021 pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 9/J/2020. Admite recursul declarat de recurenta Tudorache Neluta impotriva Hotararii nr. 7J din 7 aprilie 2021 a aceleiasi sectii. Caseaza hotararea recurata si rejudecand:Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva recurentei Tudorache Neluta.Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 noiembrie 2021”.

Inscenarea IJ, acoperita de CSM

Amintim ca in 7 aprilie 2021 Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a decis sanctionarea Nelutei Marinica Tudorache cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de 3 luni. Sanctiunea a fost aplicata pentru pretinsa comitere a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in “atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”.

Hotararea CSM a fost adoptata cu opinia separata a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina, care s-au pronuntat impotriva pedepsirii Nelutei Tudorache.

Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara din 7 aprilie 2021:

 

“Cu majoritate, 

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Tudorache Neluta Marinica – fost judecator in cadrul Tribunalului Calarasi pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. c) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Tudorache Neluta Marinica – fost judecator in cadrul Tribunalului Calarasi sanctiunea disciplinara constand in ‘diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pentru o perioada de 3 luni’ pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. c) din acelasi act normativ. In baza art. 521 alin.(2) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata sanctiunea disciplinara stabilita anterior nu se mai executa. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Tudorache Neluta Marinica – fost judecator in cadrul Tribunalului Calarasi pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. c) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata”.

Penibila acuzatie

Asa cum Lumea Justitiei a explicat la momentul respectiv, sanctiunea aplicata judecatoarei Tudorache a fost una extrem de fortata, avand in vedere acuzatiile care i-au fost aduse. Mai exact, potrivit informatiilor noastre, Neluta Tudorache a fost reclamata pentru comportamentul pe care, vezi Doamne, l-ar fi avut la adresa unor angajate de la Departamentul Economic Financiar si Administrativ al Tribunalului Calarasi (deci nu la adresa unor judecatori). De-a dreptul halucinant, una dintre angajate ar fi sustinut ca, atentie, din cauza lui Tudorache ar fi facut colon iritabil si s-ar fi ales cu afectiuni la glanda tiroida. (sursa: luju.ro)

https://m.luju.ro/plutonul-lui-mateescu-a-facut-abuz-judecatoarea-neluta-tudorache-a-invins-csm-la-inalta-curte-instanta-suprema-a-anulat-hotararea-sectiei-pentru-judecatori-a-csm-in-materie-disciplinara-de-sanctionare-a-judecatoarei-neluta-marinica-tudorache-de-la-tribuna

Comentariile sunt inchise.