Interviu cu Roxana Natalia Pațurcă, candidat PSD Călărași la alegerile parlamentare

Media 5:12 pm - 28 noiembrie, 2016 Comentariile sunt închise pentru Interviu cu Roxana Natalia Pațurcă, candidat PSD Călărași la alegerile parlamentare

Roxana Natalia PaturcaRoxana Natalia Pațurcă, candidat al PSD Călărași pentru funcția de senator în Parlamentul României, a discutat în cadrul unui interviu acordat Media Călărași despre cum se pot  afirma femeile în viaţa social-politică,  ce ar trebui făcut pentru o mai bună reprezentare feminină în viața politică a României, dar și despre obiectivele sale.

Media Călărași: Cine este omul Roxana Natalia Paţurcă?

Roxana Natalia Pațurcă: Sunt un om al clasei de mijloc de meserie profesor, o persoană foarte ambiţioasă, perseverentă, fermă şi care în general ştie ce vrea. Dar, în acelaşi timp, ştiu că există limite în toate lucrurile din viața noastră şi am încercat întotdeauna să mă ghidez după nişte principii autoimpuse. Eu nu am fost “cineva” de la bun început, am fost o fată obişnuită care a crezut cu încăpăţânare într-un vis şi şi-a urmat steaua norocoasă. Ceea ce am devenit este rezultatul unui proces, uneori anevoios, de evoluţie.

Media Călărași: Cu siguranţă aţi întâmpinat şi piedici, şi prejudecăţi în ascensiunea dvs. profesională. Cum aţi descrie “războinica” din dvs.?

Roxana Natalia Pațurcă: În general, am ignorat prejudecăţile și am mers cu îndrăzneala înainte, subliniind mereu competenţele şi pregătirea pe care o am. Educaţia si experienţa profesională sunt lucruri pe care nu ţi le poate lua și nu le poate contesta nimeni. Nu m-am împiedicat de lucruri mărunte şi am încercat să arăt că nu mă afectează răutatea şi prejudecăţile. În plan secund, am luptat însă împotriva lor cu toată forţa. Pentru mine incompetența și mediocritatea sunt inamicii principali, iar dacă latura mea “războinica” se manifestă, este întotdeauna împotriva acestora.

Media Călărași: Care ar trebui să fie, în viziunea dvs., actul de curaj comun al femeilor din România pentru a se afirma în viaţa social-politică?

Roxana Natalia Pațurcă: În primul rând, să fie foarte bine pregătite profesional, să acumuleze experiențe și să fie implicate într-un proces de învățare continuu. Apoi, să aibă încredere că pot reuşi pur și simplu pentru că sunt competente. Să aibă îndrăzneală să iasă în faţă, să vorbească, să se facă auzite şi văzute. Avem astăzi în România femei remarcabile în viaţa publică care au reuşit în toate domeniile. Ele trebuie să fie un exemplu pentru generaţia nouă de femei. Este o lume dură și competiţia este acerbă, dar cred cu tărie că lupta nu trebuie să se dea între sexe, ci între competenţe.

Media Călărași: Cât de credibile sunt femeile în politică?

Roxana Natalia Pațurcă: Succesul în politică nu cred că ține de frumuseţe, de întâmplări sau de compromisuri, ci de tăria convingerilor pe care le prezinți, de competenţă, de profesionalism şi de responsabilitate, dar mai ales de abilităţile de comunicare. Un pic de noroc nu strică nici el, dar trebuie multă inteligenţă să-l valorifici. Hazardul favorizează numai o minte pregătită, spunea Palade.

Media Călărași: Ce credeți că ar trebui făcut pentru o mai bună reprezentare feminină în viața politică a României?

Roxana Natalia Pațurcă: Cred că trebuie să facem cu toţii un apel către femeile de calitate, femeile care pot și vor să schimbe în bine viața publică, să candideze și să se implice, pentru că, pe de o parte, înțeleg foarte bine că nu putem obliga electoratul să voteze femei dacă nu consideră că acestea merită să fie alese. Pe de altă parte, este vorba și de mentalitatea care trebuie să se schimbe. Este datoria noastră să arătăm că acolo unde sunt mai multe femei implicate în administrația publică calitatea actului de guvernare este mai bună. Sunt studii, de altfel, care arată tocmai acest lucru. Ce pot eu să vă spun din proprie experienţă este că, atunci când este făcută de femei, politica economică este cel puţin mai umană.

Media Călărași: Din viitoarea poziție de senator, cum veți ajuta femeile din acest județ? Aveți proiecte în acest sens?

Roxana Natalia Pațurcă: Județul Călărași se bucură de o pondere de peste 50% a populației feminine, lucru care m-a determinat să iau în considerare problemele cu care acestea se confruntă. Programul meu pentru această funcție vizează încadrarea femeilor în muncă, egalitatea de șanse, redefinirea rolului femeii în viața politică și publică, combaterea violenței domestice, reprezentarea echitabilă a femeii în funcții de conducere, dar și susținerea acestora prin sprijinirea viitoarelor mame. Toate aceste obiective vor fi formulate de către mine în propunerile mele pentru viitoarele proiecte de lege, vizând cu precădere județul pe care îl reprezint.

Media Călărași: Aveţi modele feminine din România  în acest domeniu?

Roxana Natalia Pațurcă: O apreciez și o respect enorm pe Gabriela Firea. Consider că este un model de ambiție și perseverență, fiind o femeie cu nume rezonant în politica românească. Ca și mine, și dânsa vine tot din nordul României, dar a reușit cu succes să fie un om al țării, nu doar al unei regiuni, desfășurându-și activitatea la București. Asta îmi doresc și eu, să fiu un politician pentru toți românii, să ajut și să aduc o contribuție notabilă la dezvoltarea acestei societăți.

Comentariile sunt inchise.