Subiect: Situatia politica din Romania
Strasbourg, 12 septembrie 2012
Norica Nicolai, europarlamentar, lidera delegației românești a PNL în PE
"Domnule Președinte, doamnă Reding, eu nu am să consider dezbaterea de astăzi o dezbatere pe Romania, ci am să o consider o dezbatere despre starea Uniunii și democrației în Uniunea Europeană. Despre asta este vorba, doamnă Reding. Este vorba despre princiipile și valorile pe care dumneavoastră le-ați reamintit, pe care românii, și nu numai politicienii români, le respectă și aș dori să vă reamintesc una dintre obligațiile fundamentale ale membrilor UE și ale cetățenilor ei: obligația de a apăra democrația, diversitatea culturală și organizarea puterilor publice a statelor membre la nivel național.
Ați putea să îmi spuneți, doamnă Reding, în mod concret care procedurile de suspendare a președintelui, prevăzute în Constituția statului român, care au fost încălcate? Pentru că decizia Curții Constituționale spune foarte clar că procedurile constituționale în acest proces au fost respectate și Curtea Constituțională a României a validat procedura constituțională. Mai mult, poporul a validat această măsură prin 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea unui președinte.
Sigur, doamna Reding, în UE poate popoarele nu contează pentru unii dintre dumneavoastră, dar poate, pentru marea majoritatea care stam în această sală, contează, doamna Reding. Aș dori să vă reamintesc ceea ce spunea Jean Monnet: "Nu veți reuși să faceți mai multă Europă dacă veți coaliza statele, ci ar trebui să facem mai multă Europă unind oamenii". Ceea ce s-a întamplat în această vară, intervenția dumneavoastră brutală în proceduri constituționale legitime și legale în statul român n-a facut decât să dezbine oamenii.
Doamnă Reding, ca liberală sunt pentru mai multă Europa, susțin o Europă a diversității, sunt convinsă că împreună vom fi mai puternici. Dar vom fi mai puternici printr-un partizanat politic manifest. Nu vom fi niciodată mai puternici dacă ne privilegiem ideologiile și familiile politice. Vom fi mai puternici atunci când vom ști ce înseamnă diversitate culturală, atunci când vom cunoaște ceva despre țările pe care le judecăm, când le vom respecta tradițiile și mai ales, când vom respecta principiile fundamentale ale UE”.
Sir Graham Watson, europarlamentar ALDE, Marea Britanie, președintele ELDR
"România ne dă un exemplu al dificultăților de tranzitie de la comunism: un președinte despre care se spune că a fost un membru al Securității, politicieni care nu își dezvăluie publicității trecutul și o cultură în care, după 20 de ani, nu s-a putut elimina corupția comunismului. Nici una dintre părți nu iese foarte curată din ceea ce s-a întâmplat și nici Comisia Europeană.
Doamna Reding, nu este vorba despre o lovitură de stat, nici măcar în formularea dumneavoastră: o "lovitură de stat parlamentară". Un Parlament ales de majoritate a votat să suspende un președinte care a abuzat de puterea sa pentru că a încercat să transforme statul într-un stat prezidential și nu într-o democrație parlamentară. Chiar președintele a acceptat procedura atunci când a apărut în Parlament pentru a răspunde la întrebări.
Ceea ce s-a întâmplat după aceea este stupefiant aproape, este ca din povești! Suntem de acord cu fostul președinte Emil Constantinescu în scrisoarea sa către Președintele Schulz că mandatul președintelui român este ilegal: numirile la Curtea Constituțională sunt politice.
Transparency International, Freedom House și alte organziații au avertizat în legatură cu situația precară a statului de drept. Nu este pentru prima oară când domnul Băsescu a fost supus unui referendum.
Atunci când a schimbat legea referendumului, contrar sfatului dat de Comisia de la Veneția, prietenul său, Avocatul Poporului, a refuzat să recunoască o petiție care chestiona această decizie în Curtea Constituțională.
De ce Comisia insistă asupra unei reguli care nu se aplică în nici o altă țară?
În orice alt stat, dacă peste 85 la sută dintre votanți votează că președintele trebuie să plece, acel președinte pleacă. Însă, în Europa. PPE-ul vrea să își consolideze puterea și primește în rândurile sale președinti cum ar fi Berlusconi, Borrisov și Băsescu.
Socialiștii europeni au decis să nu își țină Congresul la București, ci la Bruxelles. Știm că PPE-ul nu are simțul rușinii fiindcă l-au salutat și l-au aplaudat pe prim-ministrul Orban timp de 5 minute. Sunt în pericol de a ajunge ca Saakashvili. Vă reamintesc cuvintele domnului Adenauer: "Nu pune limite înțelepciunii umane, ci stupidității umane".
Toate partidele europene trebuie să fie scrupuloase în legatură cu apărarea democrației și a statului de drept; dacă acest lucru nu se întamplă, atunci viitorul Europei este în pericol.
Cel mai bun lucru pentru România ar fi să organizeze noi alegeri parlamentare și prezidențiale, conform sfatului dat de Comisia de la Veneția și UE ar putea să reflecte în legatură cu avantajele unui sistem parlamentar și nu prezidențial”.
Comentariile sunt inchise.