Intervenţie pirotehnică pentru asanarea muniţiei rămasă neexplodată

Media 3:27 pm - 7 septembrie, 2023 0

Un bărbat din comuna Perişoru a descoperit un proiectil exploziv de calibru 95 mm (muniţie rămasă neexplodată) în curtea şcolii din localitate

Un echipaj de specialişti pirotehnicieni din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt şi a înlăturat pericolul

În data de 07.09.2023, ora 11.50, un echipaj de specialişti pirotehnicieni din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi s-a deplasat pe raza comunei Perişoru, în incinta unei unităţi de învăţământ, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul unui proiectil exploziv de calibru 95 de milimetri.

Respectivul element de muniţie rămasă neexplodată a fost descoperit de către un bărbat în timp ce efectua lucrări de curăţenie în curtea şcolii, mai exact când curăţa terenul şi tundea iarba.
Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, acesta a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.
În urma cercetării mai amănunţite a terenului respective cu echipamentele specific, pirotehnicienii au identificat şi un al doilea element de muniţie rămasă neexplodată, anume un tub cartuş de calibrul 46 mm.
Specialiştii pirotehnişti din cadrul I.S.U. Călărași au intervenit cu promptitudine cu o autospecială pirotehnică şi au ridicat cele două elemente de muniţie rămasă neexplodată, pe care le-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Recomandări ale I.S.U. Călăraşi :
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi la numărul de urgenţă 112.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

Lasă răspuns »