Întâlnirea la nivel regional cu mass-media din Sud Muntenia

Media 9:42 pm - 19 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Întâlnirea la nivel regional cu mass-media din Sud Muntenia

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional, a organizat miercuri un eveniment de informare dedicat reprezentanților mass-media din regiunea noastră.

 
Evenimentul a avut loc la sediul central al ADR Sud Muntenia din municipiul Călărași.

Scopul organizării întâlnirii regionale cu reprezentanții mass-media a fost de a promova rezultatele implementării Regio – Programul Operațional Regional 2007 – 2013 în Sud Muntenia. Cu această ocazie, reprezentanții Agenției au furnizat informații utile despre derularea programului și exemple de succes privind implementarea proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile Regio.

În ceea ce privește stadiul actual de implementare a Regio, până în data de 19 decembrie, la sediul ADR Sud Muntenia a fost depus un număr de 888 de proiecte, din care s-au semnat contractele de finanțare pentru 464 de cereri, ce se află în prezent în implementare, acestea având o valoare nerambursabilă solicitată de 2.377.739.645,41 lei.

„Pentru regiunea noastră, acest program a reprezentat o mare oportunitate în ceea ce privește posibilitățile de finanțare, fie că este vorba de sprijinirea mediului de afaceri, fie de valorificarea potențialului turistic și a patrimoniului cultural. Până în luna decembrie 2012, gradul de contractare a fondurilor alocate regiunii Sud Muntenia este de 98,40%, fiind contractate integral sau supracontractate fondurile aferente domeniilor majore de intervenție 1.1, Sub-domeniul „Centre Urbane”, 2.1, 3.4 , 4.1 și  5.1. În viitorul imediat apropiat, având în vedere că am trecut deja de jumătatea perioadei de programare, avem ca prioritate supracontractarea, luând în considerare faptul că există două surse mari de economii. Pe de o parte, vorbim despre economiile realizate în urma atribuirii contractelor de achiziții publice, iar, pe de altă parte, cea de-a doua sursă este reprezentată de corecțiile financiare aplicate. Ne dorim foarte mult să păstrăm banii la nivelul regiunii, drept pentru care, lunar, facem calcule, vedem cât s-a economisit în acea perioadă și transmitem solicitări la nivelul AM POR, astfel încât să fie acceptate spre finanțare proiectele aflate pe lista de rezervă. Este foarte important să obținem decizia de finanțare cât mai repede posibil, pentru că aplicanții au nevoie de un timp rezonabil să-și refacă documentele pentru proiectele respective, să le depună astfel încât, până în luna iulie 2015, să finalizeze integral operațiunile prevăzute.”, a declarat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.

Totodată, s-au purtat discuții despre stadiul procesului de programare a perioadei 2014 – 2020, și anume actualizarea Planului de Dezvoltare Regională (PDR), a cărui primă schiță va fi creionată până la sfârșitul acestui an, precum și despre portofoliul de proiecte strategice cu impact regional, ce va însoți PDR. Despre previziunile noii perioade de programare, directorul Agenției, Liviu Mușat, a declarat următoarele: „Suntem convinși că rezultatele pe care le vom obține în cadrul Regio ne vor da dreptul nouă, regiunilor, să fim unii dintre actorii importanți ai procesului decizional pentru următorul interval de programare. Pentru a scoate la lumină potențialul acestei regiuni, cooperarea este esențială, fie că este vorba de cooperare între județe, între centru și regiuni, fie între comunitățile cu nevoi și agenția noastră, în calitate de partener al acestor comunități”.
 
ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio și are responsabilități delegate pentru implementarea acestui program.

Comentariile sunt inchise.