Informare cu privire la evenimentul tragic din județul Călărași

Media 7:34 am - 1 mai, 2024 Comentariile sunt închise pentru Informare cu privire la evenimentul tragic din județul Călărași

În cursul zilei de 29.04.2024, s-a înregistrat un eveniment tragic în județul Călărași, decedând în aceeași zi, în cursul dimineții, o fetiță de 4 ani și, în jurul prânzului, bunica acesteia.

Evenimentul a fost notificat inițial ca suspiciune de toxiinfecție alimentară, fiind posibil incriminat peștele consumat în cursul zilei de duminică.

La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia. Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată.

Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces.

Update/ INFORMARE DE PRESA

Direcția Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Călărași azi, 3.05.2024 este în posesia rezultatelor finale de laborator pentru probele prelevate si afluite în data de 29.04.2024 în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru
Siguranța Alimentelor Călărași, probe suspicionate în cazul fetiței de 4 ani din comuna Spanțov.

Astfel, pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi,
Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative.
În ceea ce privește rezultatul pe probe prelevate de inspectorii DSVSA Călărași din alimentele preparate, găsite la domiciliu familiei în data de 29.04.2024 rezultatele sunt negative privind detecția de E.coli, Salmonella spp, Listeria
monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi.

În probele prelevate la domiciliul familiei, din peștele si carnea preparate în casă, au fost identificate bacterii din clasa Enterobacteriaceae, peste limita admisă. Frecvent, se constată o creștere a Enterobacteriaceelor in cazul condițiilor improprii de manipulare și pregătire a produselor alimentare.

Rezultatele analizelor au fost transmise catre instituțiile abilitate ale statului implicate in anchetă.

Comentariile sunt inchise.