Inculpatul Iliuta Vasile – seful CJ Calarasi poate fi judecat pe fond in dosarul penal al DNA

Media 1:12 am - 19 noiembrie, 2021 Comentariile sunt închise pentru Inculpatul Iliuta Vasile – seful CJ Calarasi poate fi judecat pe fond in dosarul penal al DNA

Magistrații Curții de Apel București au respins contestația împotriva încheierii din 22 iunie a.c. a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București prin care s-a dispus începerea judecății în cauza în care președintele Consiliului Județean Călărași, Iliuță Vasile are calitatea de inculpat.

Acesta este acuzat de procurori de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

Soluția instanței este una finală.

Mai jos soluțiile celor două Instanțe:

Curtea de Apel București – “Solutia pe scurt: ÎNCH.525/CO-CP/În baza art. 347 C.p.p. respinge contestatia formulată de inculpatul Iliută Vasile împotriva încheierii din 22 iunie 2021 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucuresti, pronuntată în dosarul nr. 4493/3/2021/al. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Examinată sii pronuntată în camera de consiliu, azi, 18 noiembrie 2021.
Document: Încheiere finală camera consiliu 525/2021 18.11.2021”

Tribunalul București – ”Solutia pe scurt: Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Iliuță Vasile, prin apărător. În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. constată competenţa materială şi teritorială a instanţei, legalitatea sesizării cu rechizitoriul nr. 181/P/2019 din data de 16.02.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul Teritorial Constanța privind pe inculpatul Iliuță Vasile, a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Iliuță Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art.297 alin.1 C.pen., fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), prevăzută de art. 321 alin.1 din C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 din C.pen. și șantaj, prevăzută de art.131 din Legea nr.78/2000 raportat la art.207 alin.1 C.pen., toate cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen.. Cu drept de contestaţie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 22.06.2021. Document: Încheiere finală camera preliminară 22.06.2021”

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ILIUȚĂ VASILE, la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– abuz în serviciu,
– fals intelectual în formă continuată,
– șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

1. În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.

Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

2. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentariile sunt inchise.