Trei inculpați trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani au scăpat de măsura preventivă a controlului judiciar după ce instanța a omis să pună în discuție legalitatea și temeinicia măsurii anterior împlinirii perioadei de 60 zile.
Este vorba despre inculpații din dosarul nr. 61/116/2016, aflat pe rolul Tribunalului Călărași.
Potrivit apărătorului unuia dintre inculpați, controlul judiciar a încetat de drept la împlinirea perioadei respective, iar inculpații nu mai sunt supuși normelor penale restrictive.
http://portal.just.ro/116/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11600000000037207&id_inst=116
http://portal.just.ro/116/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11600000000038921&id_inst=116
http://portal.just.ro/116/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11600000000038966&id_inst=116
Reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași nu a dorit să ne ofere un punct de vedere privind acest aspect deoarece dosarul se află pe rolul instanței.
Potrivit comunicatului remis anul trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, la data de 09.11.2015, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea a trei inculpați: Radu Florea, Sapiashvili Elgudza și Ozturk Saim, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
Actele de urmărire penală au relevat că, în perioada 2013-2014, prin intermediul unui circuit de societăți comerciale controlate de inculpatul Radu Florea s-au realizat importuri de mărfuri , cărora prin tranzacţionări succesive li s-a mărit scriptic prețul, scopul fiind acela de a supradimensiona costul de achiziție al marfurilor respective pentru beneficiarii finali ai importurilor (S.C. Nicol Impex S.R.L. – reprezentată de inculpatul SAPIASHVILI ELGUDZA, S.C. Zilanrom Trading S.R.L. – reprezentată de cetățeanul turc OZTURK SAIM), beneficiari care – mărindu-și artificial cheltuielile și TVA deductibilă aferentă acestor cheltuieli – și-au diminuat impozitul pe profit și TVA datorate bugetului consolidat al statului. Prin intermediul acestui mecanism bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 29.967.203 lei.
De asemenea, prejudicii totale de 6.209.986 lei s-au cauzat și prin vânzarea de mărfuri fără ca operațiunile să fie înregistrate în evidențe, ca de altfel și prin deducerea de TVA, urmare înregistrării de operațiuni nereale.
Pentru a se da aparență de legalitate operațiunilor și pentru a îngreuna în mod substanțial posibilitatea urmăririi banilor, sumele reprezentînd contravaloarea mărfurilor erau virate în conturile societăților furnizoare de mărfuri, de unde fie imediat, fie după transferarea prin conturile mai multor societăți controlate de inculpatul Radu Florea, erau retrase, valoarea totală a acestora ridicându-se la 56.471.157 lei.
Inculpații Radu Florea, Sapiashvili Elgudza și Ozturk Saim au fost arestați la data de 10.11.2015 de Tribunalul Călărași.
În cauză, sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași s-a făcut de către Direcția Generală de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.
Parchetul a beneficiat și de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul IPJ Călărași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, dar și de sprijinul de specialitate al SRI.
Comentariile sunt inchise.