Exclusiv: Fostul șef al vămii din Călărași împreună cu alți nouă inculpați vor rămâne în arest

Media 9:20 pm - 4 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Exclusiv: Fostul șef al vămii din Călărași împreună cu alți nouă inculpați vor rămâne în arest

Fostul șef al vămii din Călărași, Ion Voicu împreună cu alți nouă inculpați vor rămâne în arest după ce instanța a admis propunerea DIICOT de prelungire a mandatelor de arestare preventivă pentru încă 30 de zile, a declarat marți, pentru www.mediacalarasi.ro, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Călărași, judecător Gabriela Tănase.

Ion Voicu împreună cu alți 12 inculpați, dintre care încă trei funcționari vamali, membri ai unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili, au fost arestați preventiv pe 11 octombrie a.c. pentru o perioadă de 29 de zile.

Potrivit sursei citate, cei zece inculpați cărora li s-au prelungit mandatele de arestare preventivă, pe o durată de câte 30 de zile fiecare, de la 9 decembrie 2012 și până la 7 ianuarie 2013 pentru fiecare, sunt:  Mara Tănase, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Ionuță Mircea Grigore, Mihăilescu Tudor, Ionescu Lucian Florin, Voicu Ion, Andronescu Adrian, Nicolescu Dan și Andrei Anton. Ceilalți inculpați, respectiv Cosma Mariana, Nuțulescu Cristian Gabriel, Jugănaru Andrei Florin, sunt cercetați în stare de libertate, dar cu restricția de a nu părăsi țara. 

Soluția Tribunalului Călărași poate fi atacată cu recurs în 24 de ore de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentru inculpați.

Potrivit D.I.I.C.O.T., în fapt, se reține că inculpații Guliu George, Chirvăsitu Dumitru și Jugănaru Andrei-Florin au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operațiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piața internă.

Activitatea infracțională a fost sprijinită de către inculpații Voicu Ion, având calitatea de director al D.J.A.O.V. Călărași și Anton Andrei, Andronescu Adrian și Nicolescu Dan, funcționari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societățile comerciale implicate și prin asigurarea unor spații necesare funcționării societăților.

În fapt, membrii grupării au achiziționat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în mun. Călărași.

În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților, pe circuitul comercial fiind interpuse și societăți comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 4 milioane de Euro.

Comentariile sunt inchise.