Expoziție Internațională de Caricatură – Portret

Media 11:19 am - 25 septembrie, 2021 0

Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la nașterea poetului George Bacovia, cunoscutul artist plastic băcăuan Victor Eugen Mihai (VEM) a inițiat un proiect de organizare a unei Expoziții Internaționale de Caricatură- Portret la care să adere mai multe localități din țară. Ca urmare a acestei valoroase inițiative, expoziția care a reunit artiști plastici din România dar și din cele șase continente a fost prezentată aproape simultan în 13 localități din tot atâtea județe. La Călărași proiectul a fost materializat cu sprijinul caricaturistului Jimmy Stănescu și al Bibliotecii Județene ”Alexandru Odobescu”, vernisajul având loc vineri 17 septembrie în sala ”Perspective”.

Pe simeze sunt expuse lucrări deosebite executate în creion, cărbune sau culori, reprezentându-l pe poet în ipostaze diferite așa cum și l-au imaginat fiecare creator, totul generând momente de mare admirație și recunoștință. În cadrul expoziției mai poate fi văzută o copie a unui autoportret realizat în 1912, lucrarea originală păstrându-se în arhiva ”Casei memoriale Agata și George Bacovia” din Bacău.

Expun lucrări 30 de artiști plastici din țară, dar și creatori din Republica Moldova, Bulgaria, Elveția, Grecia, Olanda, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Indonezia, Argentina, Brazilia, Peru, Uruguay, Venezuela, Cuba și Australia.

Alături de aceștia apar și călărășenii Victor Grigore, Jimmy Stănescu, Petronela Milea, Florian Vîlsan, Cornel Ursu-Dobrogea, George Bădițescu, Pavel Carmen, Eva, Clara și Suzana Stan și Florea Elena Gabriela.

Splendidul eveniment a fost însoțit de audiții muzicale susținute la vioară de tânărul Ștefan Oprea iar elevii de la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” și de la Liceul tehnologic ”Dan Mateescu” au recitat poezii ale lui George Bacovia traduse în limbi de circulație internațională.

Despre poetul George Bacovia a vorbit Roxana Miu bibliotecar iar criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat expoziția remarcând valoarea lucrărilor. Lăudat fiind inițiatorul acestui proiect de nivel național care ar trebui să atragă atenția și aprecierea și din partea Ministerului Culturii.

Constantin Mitulescu

Lasă răspuns »