Expoziția ”Eclectic”

Media 10:18 am - 3 mai, 2019 0

În a doua jumătate a lunii martie a.c., la Muzeul Municipal Călărași a fost vernisată o expoziție de artă plastică intitulată ”Eclectic”, având ca expozanți pe Irina Otilia Anastase, Cârstina de la Studina (pictură), Cristian Boca (sculptură), toți din București și Silviu Ioan Soare (pictură) din Călărași.

Abordând maniere și stiluri diferite de creație, de la tradiționalismul academic, la expresionismul abstract cei patru artiști au reușit să-și etaleze o parte din lucrările lor într-o expoziție aproape unitară, echilibrată și armonios concepută.

Irina Otilia Anastase ne arată că manifestă o mare sensibilitate în interpretarea imaginii nedorind să provoace prin culoare un șoc optic, ea încercând să arate privitorului ceva ce nu poate vedea, introducându-l într-o altă lume lăsându-i libertatea de interpretare.

Artista are un discurs vizual deosebit rezultat din formele reprezentate, de maniera în care le procesează mental și prin modul de organizare a structurilor în spațiu, oferind astfel privitorului un tablou plastic deosebit, misterios, chiar fascinant și plin de fantezie.

În mod sigur vizitatorul se va opri să admire lucruri precum: ”Călătoria”, ”Contemplare”, ”Îngerul armoniei”, ”Îngerul bucuriei”, ”Matrice”, ”Agora” și altele.

Cârstina de la Studina – poate fi considerat ca fiind un artist tenace, un consecvent al sintezelor cromatice ce reflectă o lume interioară specifică eului său creator. El reprezintă lumea într-o manieră ce îi este proprie punând formele și elementele picturale în dialog și echilibrându-le realizează o artă care emoționează. În acest sens se poate menționa și faptul că o parte din lucrările sale degajă o lumină care nu se știe de unde vine, putând fi considerată ca o lumină divină care le întregește farmecul. Splendide sunt lucrările: ”Luminători de noapte”, ”Zbucium marin”, ”Tzunami”, ”Marea – ultimul țărm”, ”Păpădii în noapte”, ”Inflorescență” și altele.

Cristian Boca – este un sculptor surprinzător de imaginativ, dar care prin lucrările sale reușește să transmită mesaje simple și directe celor ce îi privesc exponatele.

Nepărăsind zona reprezentărilor religioase Cristian Boca expune patru lucrări de mare efect atât prin simplitatea lor dar mai ales prin expresivitate, întrucât lucrate cu mare talent și inspirație lemnul și metalul ne aduce în față imagini biblice: ”Jertfă 1”, ”Jertfă 2” și ”Unitate treimică” dar și lucrarea ”Stare de atelier”.

Deși lucrările expuse par a face parte din zona experimentului, ele sunt foarte reușite înglobând o mare simbilistică.

Stăpânind bine tehnica coloristicii Silviu Ioan Soare dovedește o mare flexibilitate expresivă care imprimă nota de originalitate a creației sale.

Peisajele prezentate (venețiene, marine, urbane) emană liniște profundă și sunt dominate de o lumină specifică, artistul renunțând cu desăvârșire la prezența în cadru a finței umane, iar ”Florile”par proaspăt culese, purtând în ele parfumul natural și lumina cerului senin. Lucrările sale sunt pline de lirism, ele fiind rezultatul unor abservații directe în proiecția cărora artistul parcă nu vrea să ascundă nimic privitorului.

Silviu Ioan Soare dovedind din nou cu acest prilej că are un bun simț al culorii și al utilizării unei game complexe de nuanțe, ne prezintă lucrările sale într-o naturalețe și într-o eleganță care nu mai comportă decât aprecieri deosebite.

Atât expozanții cât și creațiile lor au fost prezentate de criticul de artă Ana Amelia Dincă, curatorul evenimentului.

Constantin MITULESCU

Lasă răspuns »