Expoziția de grafică și pictură ”CORONOIA”

Media 1:16 pm - 26 mai, 2021 2

Joi, 20 mai, în sala multifuncțională ”Perspective” a Bibliotecii Județene ”Al. Odobescu” din Călărași a fost vernisată expoziția de grafică și pictură ”CORONOIA” având ca expozanți pe Dragoș Radu Popescu-Comana și Victor Grigore.

Proiectul acestei expoziții, intitulat ”Portrete” este mai vechi și aparține Marilenei Dumitru, dar neputând fi realizat din cauza pandemiei, a fost amânat cu un an, timp în care cei doi artiști, în special Dragoș Radu Popescu-Comana s-a aplecat mai mult asupra urmărilor acestui fenomen, fapt care a condus și la alegerea titlului acestei expoziții ”CORONOIA”.

Dragoș Radu Popescu-Comana, cunoscut publicului călărășean cu prilejul unor expoziții de grup organizate în reședința de județ, prezintă un număr mare de portrete a unor personalități, executate în creion, care s-au implicat într-un fel sau altul în gestionarea acestei pandemii (Donald Trump, Boris Johnson, Adrian Străinu Cercel, Alexandru Rafila etc.) a unor oameni de cultură români dispăruți din cauza acestei epidemii (Doina Pauleanu, Zamfir Dumitrescu, Aurora Cornu) dar și a bunului său prieten col (r) Mihai Pompiliu (Pompilică) plecat la cele veșnice, răpus de Covid-19 la spitalul din municipiul Oltenița.

Om al științelor, Dragoș Radu Popescu-Comana respectă principiile acestor ramuri, redând cu mare finețe și exactitate, în cele 36 de lucrări, trăsăturile anatomice ale modelelor sale impresionând și prin contrastele delicate de lumini și umbre care le dau parcă viață.

Portretele sale emană o atmosferă de relaxare, întrucât talentul pe care îl are, le scot în evidență blândețea de pe unele chipuri ori starea lor sufletească, transmițând parcă mesaje, ori determinând dialoguri imaginare.

Al doilea expozant, Victor Grigore expune pe simeze 33 de portrete executate în diferite tehnici (ulei pe pânză, acuarelă, acril, spray-ul pe pânză și altele) majoritatea reprezentând chipuri feminine. Victor Grigore se remarcă și de această dată prin talentul său rafinat, portretele fiind realizate prin minunate jocuri de culori și nuanțe, dându-le o mare naturalețe și gingășie. Lucrările sale atrag de fiecare dată privirile vizitatorilor și mulți vor zăbovi în fața unor portrete cum ar fi: ”Fata din Maramureș”, ”Dialog”, ”Privire”, ”Odihnă”, ”Nostalgie”, ”Transfigurare”, ”Studiu” etc.

Expoziția de grafică și pictură ”CORONOIA” este un eveniment cultural deosebit, atât prin calitate dar și prin actualitate și merită să fie vizitată de cât mai mulți călărășeni.

La vernisaj au rostit alocuțiuni Laura Munteanu, directoarea bibliotecii, Marilena Dumitru, curatorul expoziției, artistul plastic Victor Grigore iar criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat activitatea și lucrările celor doi expozanți.

Gânduri către…

Dragoș Radu Popescu-Comana

Privindu-ți galeria de portrete

Am rămas impresionat.

Talentul tău urcat pe-nalte trepte

Va fi mereu ceva de neuitat.

 

Victor Grigore

”Recidivezi” cu tente minunate

Pentru ați înfăptui ideea.

Îți iese totul ca la carte

Când subiect este… femeia.

 

Constantin MITULESCU

 

2 Comments »

 1. Marilena Dumitriu 1 iunie 2021 at 15:01 - Reply

  Multumim pentru caldele aprecieri.. Multumim pentru epigrame.Cu cele mai bune ganduri va trimitem adresa:
  https://www.youtube.com/watch?v=napPssflwEl&t=18s
  puteti vedea filmul vernisajului expozitiei CORONOIA la care ne-ati onorat cu prezenta Dvs.
  Marilena Dumitriu ;si Dragos-Radu Popescu-Comana

 2. Dragos Radu Popescu-Comana 1 iunie 2021 at 15:05 - Reply

  Multumim pentru caldele aprecieri.. Multumim pentru epigrame.Cu cele mai bune ganduri va trimitem adresa:
  https://www.youtube.com/watch?v=napPssflwEl&t=18s
  puteti vedea filmul vernisajului expozitiei CORONOIA la care ne-ati onorat cu prezenta Dvs.
  Marilena Dumitriu ;si Dragos-Radu Popescu-Comana

Lasă răspuns »