Expoziția de arte vizuale ”Esențial”

Media 9:12 am - 7 septembrie, 2021 Comentariile sunt închise pentru Expoziția de arte vizuale ”Esențial”
Sâmbătă 4 septembrie, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași a avut loc vernisajul Expoziției de arte vizuale ”Esențial” avându-l ca autor pe artistul plastic călărășean Florian Vîlsan.
Pe simezele celor trei săli expoziționale, Florian Vîlsan ne surprinde plăcut cu o diversitate de lucrări, toate de calitate, constând în fotografii, lucrări de pictură și caricatură fiecare repartizată în spațiile amintite. Florian Vîlsan este cunoscut publicului călărășean iubitor de artă datorită participării sale la majoritatea expozițiilor de grup, dar și de către cel din Slobozia și Fetești unde a avut sau a participat la expoziții. Prin această expoziție, autorul ”provoacă” vizitatorul la descoperirea substratului care nu este perceptibil nemijlocit, dar care poate fi cunoscut treptat prin trecerea de la fenomen la… esență.
Fotografiile color reprezintă peisaje străbătute de minunate limuzine (”Popas”, ”Stop în timp” etc) chipuri de oameni pe fundaluri riguros gândite (”Portret”-e în studio”) ori imagini instant locale (”Noaptea în Portul Călărași”, ”Imponderabilitate”) cu o calitate estetică aparte demonstrând prin aceasta că expozantul mânuiește cu măiestrie aparatul de fotografiat alegând cu mare atenție lumina, modul de încadrare a imaginii, a unghiurilor de vizare etc.
Lucrările de pictură sunt la fel de interesante și spectaculoase, ele demonstrând faptul că autorul stăpânește în mare măsură spațiul compozițional, alegând în acelaș timp cromatiei adecvate înobilând astfel particularitățile lucrărilor sale. Remarcăm lucrări ”Echitație”, ”Horse”, ”Esențial”, ”Beny”, ”Ultimul rege” și altele.
În cea de a treia sală, care găzduiește lucrările de caricatură, Florian Vîlsan ne oferă spre delectare lucrări realizate în cărbune sau grafit reprezentând chipurile surprinse în ipostaze diferite a unor actori, regizori, pictori, muzicieni etc, dar și pe unii dintre artiștii locali cum ar fi Victor Grigore, Silviu Ioan Soare etc. Și la acest capitol Florian Vîlsan ne demonstrează talentul său redând cu mare acuratețe și trăsăturile fizionomice a chipurilor desenate.
Vernisajul a fost deschis de dr. în arheologie Valentin Parnic dir. muzeului județean care a menționat printre altele contribuția instituției culturale la promovarea artiștilor locali, după care criticul de artă Ana Amelia Dincă, curatorul expoziției, a prezentat pe larg expoziția scoțând în relief talentul expozantului care și-a perfecționat continuu tehnicile de lucru și alegerea croaticii, reușind să-și creeze un stil propriu de transpunere a imaginilor pe suporturi. În final Florian Vîlsan a mulțumit organizatorilor cât și numerosului public prezent la vernisaj.
Expoziția este un eveniment deosebit unde călărășenii pot admir talentul unui artist care l-a avut ca mentor la Școala Populară de Arte din Călărași pe artistul plastic Cornel Ratcu și care a copilărit în apropierea sculptorului călărășean Vasile Ivan.
 
Alte impresii
(catrene)
 
Întrebare
Chipuri frumoase în studio pozate
Român în amintirea orișicui
Oare soția a știut de toate
Ori e… secretul expozantului?
 
O altă întrebare
Peisaje și mașini frumoase
Sunt grozave. Toate plac.
Nu cumva ele sunt scoase
Din ”garajul” lui… Țiriac?
 
Imagine
Victor râde-n gura mare
Este chiar bine dispus
”Vina” să fie vre-o… culoare
Sau ore-un banc care s-a spus?
 
Atmosferă
În sală-i mare veselie
Figurile de pe… hârtie
”Zâmbesc” spre vizitator
Care uimit râde de zor.
 
Echitație
Lucrarea poate fi simbol
Pentru Florian Vîlsan:
Calul alergând domol
Strunit de-un vajnic băiețan.
 
Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.