Dumitrașcu Bogdan Dumitru, arestat preventiv

Media 8:48 am - 23 decembrie, 2021 0

Fostul director general adjunct al APIA, Dumitrașcu Bogdan Dumitru a fost arestat preventiv pentru o perioada de 30 de zile după ce magistrații Tribunalului Constanța au admis propunerea procurorilor DNA.

Acesta este acuzat de săvârșirea  infracțiunii de luare de mită.

Solutia pe scurt: Înch nr.234 :În baza art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e C.pr.pen., art. 226 alin. 1 C.pr.pen. rap. la art. 223 alin. 2 C.pr.pen. Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Dumitraşcu Bogdan Dumitru, —, fără antecedente penale, în prezent deţinut în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Constanţa, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 22.12.2021 şi până la data de 20.01.2022 inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru de luare a măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Pronunţată în camera de consiliu, azi 22.12.2021, ora 17,00
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 234/2021 22.12.2021”

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare.
În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

*Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face următoarele precizări:

Începând cu data de 22 decembrie 2021, prin decizia Directorului General APIA nr. 2994/2021, domnul Bogdan Dumitru DUMITRAȘCU nu mai ocupă funcția publică de Director General Adjunct în cadrul APIA – Aparat Central.

Decizia a fost luată ca urmare a informării APIA de către organele de cercetare penală cu privire la deschiderea unui dosar penal pe numele domnului DUMITRAȘCU.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă răspuns »