Va informam ca in saptamina 07-13.01.2013 prin sistemul de supraveghere a gripei si afectiunilor virale respiratorii, datele raportate la nivelul judetului Calarasi au fost urmatoarele :
· Numar total de imbolnaviri diagnosticate clinic ca infectii de cai respiratorii superioare = 636, cele mai multe cazuri fiind inregistrate la copii ( la grupa de virsta 0-4 ani : 56.45 % din numarul total de cazuri si la grupa de virsta 5-14 ani : 21.7 % din numarul total de cazuri)
· Din totalul de 636 cazuri un numar de 11 persoane au fost spitalizate .
· In aceeasi perioada au fost inregistrate 233 cazuri de pneumonie , 43.35 % dintre cazuri fiind la copii.
· Din totalul de 233 cazuri de pneumonie , un numar de 47 au fost spitalizate (19 copii 0-4 ani , 3 copii 5-14 ani , 8 adulti 15-49 ani, 3 adulti 50-64 ani si 14 persoane peste 65 ani).
Mentionam ca in acest sezon, pina la data prezenta nu au fost izolate virusuri gripale de la cazurile cu domiciliul in judetul Calarasi investigate pentru etiologie gripala .
In acest sezon judetului Calarasi i-au fost repartizate de Ministerul Sanatatii un numar de 19260 doze vaccin gripal trivalent inactivat si purificat.
La nivelul cabinetelor medicilor de familie din judetul nostru exista in stoc un numar de 5255 doze pentru continuarea vaccinarii gratuite a grupelor la risc de transmitere sau de evolutie severa in caz de contactare a gripei .
Pina la data de 13.01.2013 la nivelul judetului au fost vaccinate antigripal un numar de 14 005 persoane, din care : 4155 bolnavi cronici, 2 gravide , 847 personal medical , 502 persoane asistate in unitati de asistenta sociala si 8499 persoane peste 65 ani.
La nivel national de la inceputul sezonului actual de supraveghere a infectiilor respiratorii, gripei si SARI (infectii respiratorii acute severe) si pina la data de 15.01.2013 au fost detectate 6 virusuri gripale : 4 virusuri gripale A ( din care 3 virusuri tip A subtip H1 si 1 virus gripal A subtip H3) si 2 virusuri gripale tip B.Din cele 5 persoane confirmate cu gripa 5 prezentau conditii medicale preexistente.Un caz confirmat gripa cu virus gripal tip A subtip H1 a evoluat spre deces.
Mentionam ca in perioada urmatoare este posibila cresterea circulatiei virusurilor gripale motiv pentru care reamintim reamintim populatiei masurile de prevenire a infectiilor respiratorii acute:
· Respectati cu strictete masurile de igiena individuala : spalati-va miinile cit mai des cu apa si sapun ; daca tusisti/stranutati/va curge nasul folositi batista de preferinta de unica utilizare pe care s-o indepartati apoi intr-un cos acoperit.
· Solicitati consult medical pentru toate situatiile in care starea dumneavoastra de sanatate este afectata si pina la prezentarea medicului autoizolati-va pentru a proteja ceilalti membrii ai familiei.
· in toate cazurile in care medicul de familie va recomanda examen de specialitate/internare/tratament respectati recomandarea.
· NU RECURGETI LA AUTOMEDICATIE ! chiar daca stiti ca in situatii similare un medicament v-a ajutat,ca la o persoana cunoscuta ( ruda-vecin) pentru aceleasi simptome pe care le prezentati un medicament a fost cel recomandat de medic/ca vi s-a recomandat de medic un anumit medicament care v-a vindecat in cazul in care ati prezentat simptome similare NU LUATI INITIATIVA DE A CUMPARA SI ADMINISTRA UN MEDICAMENT PINA NU SUNTETI CONSULTAT SI NU VI-L PRESCRIE UN MEDIC !
· In situatia in care dumneavoastra prezentati febra, tuse, va curge nasul, va doare in git, nu mergeti la serviciu pina nu va consultati medicul de familie !
· In situatia in care copilul dumneavoastra prezinta febra, tuse, ii curge nasul, il doare in git, nu-l lasati sa mearga la gradinita/scoala/liceu/facultate , pina nu consultati medicul de familie !
· Daca un medic/cadru medical v-a recomandat izolare la domiciliu pentru ca aveti semne de boala sau pentru ca sunteti contactul unui caz confirmat de boala , respectati recomandarea.
Rugam insistent parintii copiilor care au semne de boala respiratorie acuta sa nu duca copilul in colectivitate , sa constientizeze faptul ca expune si alti copii la riscul de imbolnavire si sa gaseasca solutiile ca orice copil bolnav sa ramina izolat la domiciliu pina decide un medic daca copilul poate frecventa sau nu o colectivitate.
In acelasi timp reamintim faptul ca virusurile gripale au variabilitate antigenica foarte mare, structura tulpinilor de virus gripal circulante se modifica, imunitatea dobindita in urma trecerii prin infectia cu o tulpina de virus gripal nu protejeaza fata de tulpinile noi circulante, ceea ce explica necesitatea vaccinarii antigripale anuale a persoanelor cu afectiuni preexistente pentru care riscul evolutiei severe in cazul imbolnavirii de gripa este mare precum si a persoanelor care pot transmite gripa unui numar important de persoane vulnerabile.
Reamintim grupele la risc recomandate pentru a fi vaccinate antigripal :
· Persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astmă sau infectie cu virusul imunodeficientei umane.
· Gravide.
· Personal medical si asistenta a bolnavilor cronici.
· Persoane rezidente in unitati de asistenta sociala.
· Persoane peste 65 ani.
Recomandam angajatorilor sa-si protejeze salariatii prin achizitionare de vaccin antigripal si asigurarea vaccinarii acestora prin serviciul de medicina muncii cu care au incheiat contract.
De asemenea recomandam tuturor persoanelor care au posibilitatea de a-si achizitiona vaccinul sa se vaccineze , vaccinul gripal fiind cea mai eficienta masura de prevenire a infectiei cu virusuri gripale.
Director executiv,
dr.Sebe Corina
Comentariile sunt inchise.