DSP Călărași – Campania de vaccinare VPI

Media 8:20 pm - 3 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru DSP Călărași – Campania de vaccinare VPI

Vă informăm că în perioada 22-30 aprilie 2013 se va desfășura Campania de vaccinare VPI (cu vaccin polio inactivat) a elevilor din clasa a Ia.
De asemeni în perioada aprilie-iunie 2013 se desfășoară acțiunea de recuperare a elevilor restanțieri la vaccinările RRO, VPI, dT pe care trebuia să le primească până acum în acest an școlar sau în anii școlari anteriori.

Având în vedere acoperirile vaccinale foarte joase la vaccinurile administrate copiilor de vârsta școlară, acoperiri ce se asociază cu risc major de dobândire a infecției în cazul expunerii la o sursă de infecție pentru boli prevenibile prin vaccinare ce pot evolua cu severitate înaltă, dorim să informăm părinții privind vaccinările ce se administrează copiilor de vârstă școlară.

Calendarul național de vaccinare 2012 , calendar care cuprinde și vaccinările administrate în campanii școlare în anul școlar 2012-2013, prevede următoarele vaccinări :

Vârsta recomandată Vaccinul Comentarii

Primele 24 de ore Hep B În maternitate
2-7 zile BCG În maternitate
2 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B (hexavalent) Medic de familie
4 luni DTPa-VPI-Hib (pentavalent) Medic de familie
6 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B (hexavalent) Medic de familie
12 luni DTPa-VPI-Hib (pentavalent), RRO Medic de familie
4 ani DTPa Medic de familie
7 ani (în clasa I) RRO Campanii școlare
7-9 ani (clasele I-III) VPI Campanii școlare
14 ani dT Campanii școlare

Din studierea calendarului se poate observa foarte clar că vacinurile făcute la vârsta școlară sunt de fapt doze de continuare, de întărire a imunității-numite rapeluri și conțin antigene de fixare, adică aceleași antigene componente și în vaccinurile pe care copiii le fac încă din primul an de viață.
Este important ca parinții să știe că acești copii nu fac la vârsta școlară alte vaccinuri decât cele pe care le-au făcut deja în prima copilărie și că aceste doze nu fac decât să le întărească imunitatea DEJA DOBÂNDITĂ împotriva unor boli foarte grave, cu mortalitate mare:
• Difterie, (D din DTPa)
• Tetanos, (T din DTPa)
• Tuse convulsivă, (P din DTPa, antigen acelular, modern)
• Poliomielită, (VPI denumit așa datorită faptului că este vaccin polio injectabil, nu se mai administrează oral)
• Rujeolă (pojar), (R din RRO)
• Rubeolă (pojărel), (R din RRO)
• Oreillon. (O din RRO)

Copiii repetă în timpul școlii umătoarele vaccinuri pentru a le întări imunitatea deja dobândită în primul an de viață, prin vaccinare

• Elevii din clasa întâi repetă vaccinarea cu vaccin împotriva rujeolei (pojar), rubeolei (pojărel) și oreillonului (parotidită epidemică), vaccinare pe care copii au făcut-o deja (prima doză) la vârsta de un an. La nivelul județului în acest școlar au fost catagrafiați 2833 copii dar s-au prezentat la vaccinare numai 2513 copii.
• Elevii din clasele I-III repetă vaccinarea cu vaccin împotriva poliomielitei pe care copiii au mai făcut-o la două, patru, șase și doisprezece luni. Elevii din clasele Ia sunt planificați pentru efectuarea vaccinării în perioada 22-30 aprilie 2013.Elevii din clasele a IIa si a IIIa trebuia să fie vaccinați împotriva poliomielitei din luna noiembrie 2012 dar la nivelul județului au fost catagrafiați 6300 copii și s-au prezentat la vaccinare numai 3988 copii.
• De asemeni din campaniile școlare derulate în anii anteriori există un număr semnificativ de elevi care nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei (restanțieri de vaccinare poliomielitică).Pentru reducerea riscului ca acești copii să facă poliomielită s-a decis recuperarea la vaccinare a tuturor restanțierilor , elevi în prezent în clasele IV-VIII .
• În clasa a opta se face rapel la vaccinarea difterotetanică, vaccinare făcută deja de copii la două, patru, șase și doisprezece luni, precum și la 4 ani.În luna octombrie 2012 trebuia să fie vaccinați elevii din clasele IXa si a Xa restanțieri la această vaccinare.La nivelul județului au fost catagrafiați un număr de 5803 elevi și vaccinați un număr de 2148 elevi.

Reamintim părinților, următoarele :

1. Vaccinarea este cea mai eficientă și sigură măsură de prevenire a bolilor transmisibile, toate vaccinurile utilizate fiind vaccinuri ce pot fi utilizate cu siguranță pentru persoana vaccinată.
2. Vaccinarea protejează împotriva unor boli foarte grave. Un copil nevaccinat este expus la îmbolnăvire, poate căpăta sechele pe viață sau poate muri prin boli foarte grave care astăzi pot fi prevenite cu ușurință prin aceasta procedură.
3. Poate fi vaccinat orice copil, chiar dacă are o boală ușoară sau este malnutrit. Medicul care îl consultă decide dacă poate fi vaccinat. Răcelile minore, diareea ușoară, febra scăzută nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare. Absența vaccinării sau neefectuarea la timp pot produce mai mult rău decât vaccinarea în aceste condiții.
4. Pentru fiecare vaccinare se folosește o seringă de unică folosință.
5. Bolile se răspândesc rapid în cazul aglomerărilor populaționale. Copiii care trăiesc în colectivități sunt mult mai expuși la infecții și le pot transmite apoi colegilor dar și membrilor de familie boli infecțioase grave.

Prin urmare solicităm tuturor părinților elevilor din clasele I-VIII să contacteze medicul de familie pentru a fi verificate antecedentele vaccinale ale copiilor și a li se comunica ce vaccin trebuie să primească și când să fie prezentat copilul la vaccinare.

Încurajăm toți părinții să prezinte copilul la medicul de familie la data stabilită de medic pentru a fi vaccinat și protejat.

Reamintim faptul că recenta epidemie de rubeolă și actuala epidemie de rujeolă sunt dovada importanței vaccinărilor și arată amploarea pe care o poate avea oricare dintre bolile prevenibile prin vaccinare când una dintre aceste boli prevenibile pătrunde într-o comunitate cu populație nevaccinată sau cu acoperiri vaccinale joase.

Direcția de Sănătate Publică Călărași

Comentariile sunt inchise.