Dosarul fraudelor bancare: 16 persoane au primit mandate de arestare preventivă

Media 1:41 pm - 1 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Dosarul fraudelor bancare: 16 persoane au primit mandate de arestare preventivă

Magistrații Tribunalului Călărași au emis luni mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 16 persoane acuzate de fraude bancare într-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

 

Polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat duminică 80 de percheziții pentru destructurarea unei grupări care, prin evaziune fiscală, înșelăciune și spălare de bani, a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.

 

Perchezițiile au avut loc în Capitală și în mai multe județe: 46 în localitatea Sintești, județul Ilfov, două în București, opt în județul Constanța, șase în județul Giurgiu, patru în județul Ialomița, o percheziție în județul Călărași și una în municipiul Ploiești.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur și 27 de mașini de lux (13 marca BMW, patru Audi, nouă Mercedes și un Ford).

 

Procurorii susțin că, începând cu anul 2004, mai mulți membri ai grupării au achiziționat prin credite bancare imobile la prețuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare și 'cosmetizare', la obținerea creditelor bancare frauduloase.

 

"Membrii grupului infracțional organizat, structurat pe paliere de execuție, au realizat o activitate infracțională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial București, privind comiterea unor fraude bancare de proporții, sub coordonarea liderilor Mihai Stan și Ruse Daniel", susține DIICOT.

 

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupării a fost sprijinită și de un număr însemnat de locuitori din Sintești.

 

"Din investigații a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracțional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă de la persoane ce domiciliază în satul Sintești, județul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 și 40% pe lună (aplicându-se și dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sintești, sumele de bani împrumutate și dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obținuți din creditele bancare frauduloase", se arată într-un comunicat al Poliției Române.

 

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societățile controlate de membrii grupării se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

 

Anchetatorii mai susțin că membrii grupării au finanțat campania electorală a omului de afaceri Daniel Ruse, care a candidat la Primăria Oltenița în 2008 și în schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan în intravilan.

 

Conform informațiilor publicate în presă, Daniel Ruse este un afacerist local din Călărași, care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primăria din Oltenița și a ieșit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi. (sursa: AGERPRES)

Comentariile sunt inchise.