Declarație de intenție

Media 8:51 pm - 13 februarie, 2014 Comentariile sunt închise pentru Declarație de intenție

Așa cum ați mai fost informați, Primăria Municipiului Călărași, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Călărași, a început procedura de înființare a unui muzeu care să funcționeze în  vechiul sediu al Primăriei. Clădirea a fost construită pentru această destinație administrativă în anii       1886-1887, astfel că la începutul lunii ianuarie a anului 1888, instituția și-a început activitatea într-un imobil nou. Istoricii menționează faptul că Primăria a fost construită pe locul fostului han ce aparținuse Eforiei Spitalelor Mănăstirii Colțea. Amplasamentul ales era la vremea respectivă, și mult după aceea,  situat în centrul așezării numite mai întâi Lichirești, apoi Călărași, ulterior Știrbei și din nou Călărași. Doar anomaliile economice și politice au făcut ca în ultimii ani termenul ,,Centru” să nu mai fie acoperit de esența din trecut. Primăria a funcționat în această clădire cu unele întreruperi până în luna martie a anului 2013, când oamenii care formează aparatul administrativ s-au mutat în casă nouă. Dar acestea sunt lucruri cunoscute, la fel cum cunoscut este și faptul că imobilul construit la sfârșitul secolului al XIX-lea se află înscris pe Lista Monumentelor Istorice purtând codul CL-II-m-A-14593.

Muzeul pe care intenționăm să îl înființăm vrem să fie cartea noastră de vizită pentru cei care ne calcă pragul, ne dorim să fie locul unde călărășenii, indiferent de vârstă, vor veni să-și petreacă timpul cu plăcere pentru a afla și împărtăși informații despre oamenii care au trăit în Călărași, despre casele în care au locuit oameni simpli sau personalități, despre activitățile și întâmplările din zonă, despre locurile frumoase din baltă și de pe malurile Borcei și Dunării.

Precedentul muzeu fost înființat la Călărași în anul 1951 de un grup de entuziaști din care făceau parte Niță Anghelescu, Vasile Culică, Gheorghe Florea, Aurel Elefterescu și alții.

Dorim ca prin activitatea acestui muzeu tinerele generații să fie educate în aflarea și respectarea rădăcinilor, vrem să descopere sentimentul de mândrie că aparțin acestor locuri prin prezentarea în cadrul expozițiilor și a celorlalte activități a personalităților născute aici sau a celor care au venit și au revenit la Călărași.

Din punct de vedere expozițional vom parcurge cronologic istoria acestor locuri începând cu prezentarea descoperirilor arheologice, trecând prin menționarea primelor referiri documentare, prezentând, bineînțeles, momentul schimbării statutului (1833 –capitală de județ) și momentul eliberării (1852), dar și momentele când întreg poporul român s-a aflat în momente dificile (Războiul pentru Independență, Primul și al Doilea Război Mondial) și vom încheia cu perioada comunistă și perioada contemporană. Din punct de vedere emoțional vom puncta acest parcurs expozițional cu elemente pe care le vom dezvălui pe parcurs.

Spațiul expozițional dedicat celor menționate mai sus se va afla la parterul clădirii, în 8 camere care vor fi amenajate muzeotehnic. În mod firesc vor exista la acest nivel spații de depozitare pentru obiectele muzeale. Un alt punct a cărui existență este normală în orice muzeu este magazinul de suveniruri care se va afla în imediata apropiere a intrării în muzeu.  (vezi anexa – Plan Parter)

La etajul clădirii se vor desfășura atât activități expoziționale cât și activități creative. Activitățile expoziționale vor fi temporare având ca scop promovarea unor aspecte din expoziția de la parter care datorită bogăției de informații necesită un spațiu mai amplu (ex. – expoziții dedicate personalităților  – Virgil Bădulescu, Felix Țopescu, Ion Vlad, George Teodorescu etc). De asemenea în acest spațiu expozițional vor fi promovați creatorii contemporani, în principal locali, dar vor fi promovate și alte tipuri de expoziții.

Activitățile creative vor acoperi domeniile – desen, pictură, modelaj, olărit, sticlă, hârtie, fotografie, gravură, împletituri, înșiruirea nefiind restrictivă. Activitățile vor fi structurate în module, ședințele care compun un modul fiind stabilite de fiecare coordonator de atelier. Coordonatorii atelierelor creative iși vor desfășura activitatea în calitate de colaboratori ai muzeului. Vârsta participanților la ateliere în funcție de gradul de dificultate va fi cuprinsă între 2 ani și 102 ani cu posibilități de extindere.

Tot la etaj vor funcționa într-un spațiu comun, compus din două încăperi – Sala de lectură și Clubul Colecționarilor. Sala de lectură va cuprinde în principal cărțile donate de călărășeni, dar și achiziții de carte de specialitate necesară atelierelor.

Clubul Colecționarilor vrem să fie spațiul de întâlnire al colecționarilor din Călărași, locul unde pot schimba păreri, informații, obiecte, locul unde îi invităm să vină cu plăcere. (vezi Anexa – Plan Etaj)

 Ne dorim ca existența și activitatea viitorului muzeu în acest loc să readucă în limbajul călărășenilor cuvântul ,,Centru”, despre care menționam la început, împreună cu sintagmele ,,la muzeu – în Centru”, ,,la desen – în Centru”, ,,la Primăria Veche – în Centru”, ,,la fântână – în Centru”, ,,la plimbare – în Centru”,,,la modelaj – în Centru”, ,,la o cafea – în Centru”, șamd. ,, … în Centru”

Scopul acestei conferințe de presă este în primul rând cel de a vă informa pe dumneavoastră de intenția Primăriei Municipiului Călărași de înființare a Muzeului Municipiului Călărași, și prin dumneavoastră pe cetățenii cititori, cetățenii ascultători și cetățenii telespectatori fideli ai instituțiilor de presă pe care le reprezentați.

În al doilea rînd dorim să ne sprijiniți prin publicarea Scrisorii către călărășeni a Primarului Municipiului Călărași prin care declanșăm campania de colectare de obiecte și informații, pentru muzeu, pentru istoria acestor locuri, prin bunăvoința călărășenilor.

Florin Rădulescu

Comentariile sunt inchise.