CUM ESTE ”FURAT” PREMIUL I ACORDAT UNEI ELEVE DE LA LICEUL TEORETIC ”MIHAI EMINESCU” LA CONCURSUL „ION BARBU – DAN BARBILIAN” – 2022

Media 2:56 pm - 14 decembrie, 2022 0

La data de 29 noiembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Călărași a organizat Concursul Județean Interdisciplinar „ION BARBU – DAN BARBILIAN”, Secțiunile matematică și literatură. Conform unui comunicat publicat de „Călărași Sud” la 19 noiembrie 2022, președintele comisiei de concurs a fost prof. Roxana Natalia Pațurcă, inspector școlar general, numită politic din partea PNL, iar membrii comisiei au fost inspectorii școlari de limba și literatura română și de matematică.

Deși am încercat să obținem informații oficiale de pe site-ul ISJ Călărași, am constatat că nu este publicată nicio informație referitoare la acest concurs, iar un regulament al concursului, am aflat pe surse, de la persoane autorizate, că nici nu ar mai exista, nefiind publicat sau comunicat unităților școlare anterior înscrierii elevilor la concurs.

Precizăm că Tudorache Teodora-Mihaela, elevă la LTME în clasa a X-a A, specializarea matematică-informatică-intensiv engleză, a fost înscrisă la acest concurs de prof. îndrumător Dumitru Ștefana prin intermediul platformei on-line pusă la dispoziția celor interesați de către ISJ Călărași, pentru Secțiunea literatură – Clasa a XI-a, deoarece nu există niciun regulament care să interzică înscrierea și participarea elevei dintr-o clasă inferioară la una superioară, așa cum a susținut directorul adjunct al liceului în discuția telefonică pe care a avut-o cu președintele Comitetului de părinți al clasei în care este înscrisă eleva.

După finalizarea concursului și validarea rezultatelor de către comisia de concurs, tabelul privind clasamentul elevilor participanți a fost transmis fiecărei unități de învățământ care a avut elevi înscriși la acest concurs, nefiind publicat potrivit susținerilor Mădălinei Anton (inspector școlar de limba română, membru al comisiei de concurs), pe motiv că trebuie protejate datele personale ale participanților, deși listele de concurs nu au conținut coduri, ci numele și prenumele elevilor, care au fost afișate la intrarea în Liceul Pedagogic „Ștefan Bănulescu” Călărași, unde a fost organizat concursul pentru clasele a XI -a și a XII-a.

Din tabelul privind clasamentul elevilor participanți comunicat și LTME după validarea rezultatelor, rezultă că eleva Tudorache Teodora-Mihaela a obținut locul I la Secțiunea Literatură, clasa a XI-a, cu nota 9,70.

La data de 12.12.2022, conform unui tabel în care figurează elevii care urmează să fie premiați la data de 15.12.2022, la Sala Barbu Știrbei, comunicat și LTME, conducerea liceului și prof. îndrumător Dumitru Ștefana au constatat că eleva Tudorache Teodora-Mihaela nu va mai primi premiul I, care i-a fost acordat de comisia de concurs, ci un premiu special, care va fi acordat în afara concursului, așa cum i-a precizat Mădălina Anton, președintelui Comitetului de părinți.

Precizăm că, până în prezent, directorul LTME, prof. Stoian Gheorghe, nu a adus la cunoștință, oficial, elevei Tudorache Teodora-Mihaela faptul că nu va mai primi premiul I la acest concurs. Nici prof. îndrumător Dumitru Ștefana nu cunoaște motivul pentru care tabelul definitiv privind clasamentul participanților care i-a fost comunicat după validarea concursului, a fost modificat și nu cunoaște dacă a existat o procedură legală pentru anularea concursului la care eleva sa a participat și a câștigat locul I, pentru că nu a fost înștiințată conducerea LTME despre anularea concursului și nici nu există o publicitate în acest sens.

Deși directorul LTME ar fi trebuit să facă toate demersurile legale pentru lămurirea acestei probleme, am constatat că nu s-a implicat, cel mai probabil, datorită faptul că este membru PSD și consilier local din partea PSD, făcând parte din echipa de conducere la nivel local PSD – PNL, iar această apartenență politică, credem că îl împiedică să își îndeplinească în mod obiectiv atribuțiile de director al liceului, fiind evident că nu dorește să se pună rău cu inspectorul școlar general Roxana Pațurcă, amândoi fiind membrii ai echipei politice locale de conducere PSD – PNL.

Enigma privind existența celor două tabele diferite privind rezultatul acestui concurs comunicate și LTME, menționăm că a fost rezolvată de președintele Comitetului de părinți al clasei în care este înscrisă eleva Tudorache Teodora – Mihaela, care a discutat telefonic, atât cu inspectorul școlar Mădălina Anton, cât și cu directorul adjunct al LTME, prof. Nicoleta Belu, iar informațiile care i-au  fost comunicate, considerăm că fac dovada incompetenței inspectorului școlar general Roxana Pațurcă, care ar trebui să fie demisă din această funcție de ministrul educației, dacă nu își va da demisia de onoare, deoarece a fost președintele comisiei la acest concurs.

Inspectorul de limba română, membru al comisiei de concurs, Mădălina Anton, a comunicat președintelui Comitetului de părinți că eleva Tudorache Teodora – Mihaela a obținut locul I la acest concurs, însă după validarea rezultatelor și comunicarea tabelului privind clasamentul participanților la acest concurs către unitățile de învățământ, la ISJ Călărași a fost transmisă o „Înștiințare” din partea conducerii Colegiului „Barbu Știrbei” Călărași, prin care a solicitat retragerea premiului elevei care ocupă locul I la clasa a XI-a, pe motiv că este clasa a X-a.

La solicitarea președintelui Comitetului de părinți, Mădălina Anton a mai precizat că nu a contactat conducerea LTME și nici nu i-a fost comunicată „Înștiințarea” formulată de conducerea Colegiului „Barbu Știrbei” Călărași, motiv pentru care drepturile elevei Tudorache Teodora – Mihaela nu au putut fi apărate legal în fața măgăriei pusă la cale de niște profesori frustrați.

Contrar opiniei inspectoarei Mădălina Anton (care, potrivit surselor noastre, nu a avut niciodată elevi câștigători la vreun concurs de limba și literatura română), președintele Comitetului de părinți ne-a declarat că premiul I acordat elevei Tudorache Teodora – Mihaela nu poate fi anulat decât în baza unei proceduri legale, care putea fi parcursă numai dacă exista o contestație formulată de un alt participant la concurs.

Mai mult, inspectoarea a precizat clar și fără echivoc că nu a existat o reclamație/sesizare/contestație formulată de un alt participat la concurs, la secțiunea la care a fost declarată câștigătoare eleva de la LTME, ci doar o simplă „Înștiințare”, formulată de Colegiul „Barbu Știrbei” Călărași, dar care nu are nicio valoare juridică și nu putea fi analizată de ISJ Călărași, cu atât mai puțin, nu putea să conducă la anularea premiului I obținut de eleva Tudorache Teodora-Mihaela.

Inspectoarea Mădălina Anton a mai precizat că nu a fost parcursă o procedură legală și că nu există o decizie scrisă prin care să fie anulat concursul exclusiv pentru eleva Tudorache Teodora – Mihaela, motiv pentru care, spunem că la data de 15 decembrie 2022, premiul I va trebui să fie acordat acesteia, în caz contrar, președintele comitetului pentru părinți ne-a declarat că va sesiza organele competente să constate frauda la concurs. De asemenea, ne-a mai declarat și că se va adresa și ministrului educației pentru că inspectoarea generală Roxana Pațurcă nu este la prima abatere de acest gen, ci a mai fost implicată și în anul 2021 în anularea unui concurs, în urma căruia inspectorul școlar de limba și literatura română a fost obligat să demisioneze din funcție, pentru că i s-au reproșat aspecte de ordin organizatoric.

Șocant a fost faptul că inspectoarea a precizat că identitatea elevilor participanți la acest concurs nu a fost verificată anterior începerii lui, deoarece s-a mers pe „încredere”, în sensul că elevii înscriși de profesorii îndrumători pe platforma on line pusă la dispoziție de ISJ Călărași, au îndeplinit condițiile prevăzute de un regulament care nu a fost publicat și nici nu a fost comunicat anterior unităților de învățământ.

Practic, conform susținerilor inspectoarei, spunem că este posibil ca la acest concurs să fi participat alți elevi decât cei care figurează înscriși pe platforma on line, în condițiile în care identitatea lor nu a fost verificată anterior începerii concursului.

Așadar, Roxana Parțurcă nu își poate invoca propria vină privind proasta organizare a concursului și nu poate anula premiul unei eleve, dacă nu a fost parcursă o procedură legală în urma căreia să fie anulate rezultatele acestui concurs.

Președintele Comitetului de părinți ne-a precizat că va întreprinde toate demersurile legale dacă, la data de 15 decembrie 2022, inspectorul școlar general Roxana Pațurcă nu va acorda premiul I elevei Tudorache Teodora – Mihaela, în condițiile în care, până în prezent, conducerea LTME nu a fost anunțată oficial că au fost anulate rezultatele Concursului „Ion Barbu – Dan Barbilian” 2022.

Vom reveni cu amănunte după data de 15 decembrie 2022, când vom fi prezenți la Sala „Barbu Știrbei” la festivitatea de premiere.

Lasă răspuns »