Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, cu începere din data 16 august 2016, față de inculpatul:
PREDESCU MIHAIL, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef şi şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Giurgiu, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
– luare de mită în formă continuată
– două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Predescu Mihail trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la IPJ Giurgiu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu acesta direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu exercite profesia de ofiţer de poliţie la SPCRPCIV Giurgiu, în îndeplinirea căreia a săvârşit infracţiunile.
Inculpatului Predescu Mihail i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :
În perioada 5 noiembrie 2015 – 14 decembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail, în calitatea sus menţionată, a acceptat promisiuni de bani sau de alte foloase de la un instructor auto (denunţător), astfel încât să faciliteze promovarea probei practice a examenului auto pentru cinci persoane şi a intervenit sau a lăsat să se înţeleagă că va interveni în acest scop la poliţiştii examinatori din subordine. La data de 22 decembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail a primit suma de 300 de euro, prin intermediul instructorului auto, pentru promovarea a trei dintre cele cinci persoane.
În cursul lunii iulie 2016, inculpatul Predescu Mihail a acceptat promisiunea primirii unor foloase pentru facilitarea promovării altor două persoane la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, lăsând să se înţeleagă că va interveni pe lângă alţi examinatori, subordonaţi ai săi, în acest scop. La data de 16 august 2016, inculpatul a primit suma de 1.800 lei prin intermediul aceluiaşi instructor auto.
În perioada august-septembrie 2015, inculpatul Predescu Mihail, în calitate de examinator, a acceptat promisiuni de bani pentru a facilita promovarea probei practice a examenului auto pentru două persoane, iar pentru acest serviciu, în luna decembrie 2015, a beneficiat de bunuri şi de servicii patrimoniale din partea instructorului în valoare de aproximativ 900 de lei.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.).
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Comentariile sunt inchise.