Conferinţă cu tema “Efectele blocării POSDRU în Călăraşi. Cine pierde în realitate?”

Media 5:56 pm - 1 octombrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Conferinţă cu tema “Efectele blocării POSDRU în Călăraşi. Cine pierde în realitate?”

O conferinţă de presă cu tema “Efectele blocării POSDRU în Călăraşi. Cine pierde în realitate?” se va desfăşura, marţi, la ora 10.00, la sediul Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Călăraşi.

La eveniment vor participa Nicolae Micescu – manager proiect – Pilotarea unui  mecanism operaţional de dezvoltare a resurselor umane în comunităţile rurale, ca instrument de încurajare a ocupării forţei de muncă în domenii non-agricole, preşedinte, Asociaţia pentru Învăţare Permanentă – Open and Distance Learning Center, Bădică Gabriela Camelia – manager de proiect – Populaţia ocupată în agricultura de subzistenţă – soluţie pentru echilibrarea pieţei interne a muncii în judeţul Călăraşi – Şcoala Română de Afaceri a CCI, Filiala Călăraşi – director executiv, Marian Drăgan – Preşedinte C.C.I.A. Călăraşi, Vasile Iliuţă – preşedinte Consorţiul de Extensie şi Dezvoltre Rurală Vîlcelele, Nicolae Ghedzira expert în dezvoltare rurală, Gabriela Prepeliţă – consultant, Nelu Bălaşa – preşedinte Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Călăraşi.

Conferinţa de presă este organizată de Coaliţia 52, în parteneriat cu Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Călăraşi şi Grupul pentru Transparenţă Decizională.

Update: Potrivit preşedintelui Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Călăraşi, Nelu Bălaşa, conferința de presă de marţi face parte dintr-un efort, la nivel național, al societății civile în vederea evidențierii situației dificile în care se află beneficiarii de finanțări POSDRU şi sensibilizării guvernului pentru a lua decizii rapide, eficiente şi responsabile.

În opinia sa, POSDRU este un program excelent pentru ţara noastră. Prin blocarea sa vom pierde un important capital uman instruit: 1.650.000 de persoane care trebuie cuprinse în acest program ca şi ţinta pe care şi-a propus-o România, de la şcolari, elevi, studenţi, profesori, la şomeri, grupuri defavorizate etc. Dincolo de organizaţiile care implementează aceste proiecte şi care se confruntă cu dificultăţi reale, adevăraţii pierzători vor fi participanţii la program, grupurile tintă.

De asemenea, acesta consideră că problema POSDRU este una dramatică. Prin nesusţinerea acestor proiecte, statul român îşi taie craca de sub picioare, se sabotează pe sine însuşi. ONG-urile reprezintă circa 30% din beneficiarii POSDRU, iar mare parte a acestora au, în acest moment, probleme foarte serioase: încep să adune datorii, să-şi concedieze oamenii, dar, mai grav, încep să-şi reducă serviciile pe care le acordă de ani de zile beneficiarilor finali.

La baza scrisorii adresate autorităţilor responsabile, susţine Nelu Bălaşa, a stat sondajul de opinie, SOS POSDRU – Slalomul beneficiarilor şi partenerilor printre datorii” realizat de echipa fonduri-structurale.ro la care au participat 149 de respondenţi, beneficiari sau parteneri în cadrul programului. Rezultatele sondajului arată că beneficiarii se află într-un impas financiar major, având datorii către experţii din cadrul proiectelor, furnizori, grupuri ţintă etc. ce datează, în mare parte, de mai bine de 6 luni, iar problemele capătă în continuare amploare, în condiţiile neasumării unor soluţii funcţionale.

Totodată din punctul său de vedere, efectele grave ale funcţionării defectuoase a mecanismului de rambursare şi a blocajelor în efectuarea plăţilor asupra proiectelor şi organizaţiilor afectează grav funcționarea  organizațiilor beneficiari POSDRU. 

Iniţiatorii demersului şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la îmbunătăţirea mecanismului de implementare a POSDRU şi atrag încă o dată atenţia asupra blocării POSDRU, cu consecinţe grave asupra atingerii indicatorilor asumaţi la începutul programului de către Guvernul României.

Pentru că ne dorim deblocarea reală a finanţării proiectelor POSDRU şi câştigarea respectului cuvenit partenerilor contractuali şi de dialog ne continuam demersul de a găsi poveşti de impact ale proiectelor POSDRU, a precizat Nelu Bălaşa.

În acest sens, organizăm conferinţa de presă prin care vrem să scoatem în evidenţă impactul pe care îl are în teritoriu blocajul actual. Cum altfel să evidenţiem acest blocaj decât prin prezentarea oamenilor direct afectaţi, cu problemele şi nevoile lor, care sunt diferite de la caz la caz, dar la fel de importante pentru noi.

Considerăm că vom avea o reacţie pozitivă din partea decidenţilor prezentându-le lor, presei şi opiniei publice, povesti care: au un impact benefic în comunitate; se află în situaţii critice datorită blocajului finanţărilor; vor genera reacţii emoţionale puternice de simpatie şi susţinere.

Bineînţeles că nu suntem singurii care facem demersuri în această direcţie şi vom susţine în continuare fiecare demers în parte menit să contribuie la atingerea scopului comun enunţat anterior. Astfel salutăm şi ne alăturam iniţiativei de a valoriza poveştile programului POSDRU, prin redirecţionarea a tot ceea ce vom colecta pentru conferinţele de presă, către site-ul ce va fi iniţiat de beneficiari POSDRU, a încheiat acesta.

 

 

 

 


 

 

 

  

 

Comentariile sunt inchise.