Comunicat – propunere arestare preventivă -infracţiuni de trafic de persoane şa – PCA Constanţa

Media 5:59 pm - 17 august, 2017 Comentariile sunt închise pentru Comunicat – propunere arestare preventivă -infracţiuni de trafic de persoane şa – PCA Constanţa

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus, la data de 17 august 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor PETRIDIS PETROS şi SPASOV PETAR SPASOV, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– trafic de migranţi, prev. de art. 263 alin. 1 şi 2 lit. b Cod penal;
– trecerea frauduloasă a frontierei de stat, prev. de art. 262 alin.1 Cod penal;
– conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 191/2003;
– punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă, prev. de art. 3 din Legea 191/2003.
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă, a rezultat că la data de 13.08.2017, organele de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în Marea Neagră, în apele teritoriale ale României, în dreptul localităţii Mangalia, o ambarcaţiune de agrement sub pavalion turcesc ( de aprox. 17 metri lungime), in care se aflau un număr de 69 cetăţeni irakieni, bărbaţi, femei şi copii. Totodată, din cercetările efectuate a rezultat că cei doi inculpaţi au condus ambarcaţiunea din Turcia în România şi au navigat fără a deţine certificat internaţional de conducători de ambarcaţiune de agrement valabil şi nici certificate pentru echipaj minim de siguranţă şi în condiţiile în care numărul maxim de persoane ce putea fi transportat era de 4.

Migranţii au fost conduşi în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentariile sunt inchise.