Magistrații Curţii de Apel Bucureşti au dispus, pe 20 ianuarie a.c., sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 47 alin. 3 şi 4 cu art. 69 alin. 4 lit. e) şi f) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Sesizarea Curţii Constituţionale a României a fost susținută și de cele două asociații profesionale – Asociația Magistraților din România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România – printr-o cerere de intervenție accesorie formulată la dosarul în cauză.
Prin excepțiile ridicate se solicită Curții Constituționale a României să pronunțe o decizie prin care să se constate că este neconstituțional ca un procuror care ocupă o funcție de conducere în cadrul Inspecției Judiciare, să verifice legalitatea actelor administrative întocmite de inspectorii judiciari, mai ales atunci când aceștia au și calitatea de judecători. În opinia autorilor excepțiilor de neconstituționalitate, numai un judecător are competența legală și constituțională să se pronunțe asupra legalității actelor administrative, competență care nu este recunoscută și procurorului, întrucât diferența între statutul celor două profesii este reglementată prin Constituția României.
În situația în care Curtea Constituțională a României va admite excepția de neconstituționalitate, procurorul care ocupă o funcție de conducere în cadrul Inspecției Judiciare, nu va mai avea competența legală să verifice legalitatea actelor administrative îndeplinite de un inspector judiciar, așa cum se întâmplă în prezent, atunci când inspectorul șef, care este un judecător, nu își poate îndeplini atribuțiile legale de verificare și confirmare a rezoluțiilor emise de inspectorii judiciari.
Comentariile sunt inchise.