Carnet plastic – Expoziția de sticlă ”Subtilități”

Media 10:07 am - 25 septembrie, 2019 Comentariile sunt închise pentru Carnet plastic – Expoziția de sticlă ”Subtilități”

Sub acest generic, în ziua de 14 septembrie a.c., zi luminată de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la Muzeul Municipal Călărași a fost vernisat un inedit eveniment cultural: Expoziția de sticlă ”Subtilități” a artistului plastic călărășean Maria Mănceanu Bogatu.

În fața privitorului, pe simeze, se află o multitudine de lucrări care pe lângă frumusețea și mesajul lor ascund un talent deosebit în a combina culorile pentru a evidenția o parte din elementele decorative și de a da lucrărilor o strălucire luminoasă, aurie, specifică artei bizantine, dar mai ales în alegerea tehnicilor în care au fost lucrate, parte dintre acestea foarte complexe și de mare finețe.

Așa sunt cele care formează ciclul de lucrări intitulat ”Subtilități bizantine” executate în sticlă float fuzionată-termoformată ori în sticlă fritată fuzionată, cele cinci lucrării intitulate ”Zestrea” realizate din sticlă fuzionată-termoformată, ”Martor” – sticlă fuzionată-termoformată și exponatul ”Mărturie fără ecou”. Mai sunt expuse și unele lucrări executate în tehnică mixtă: spendida realizare ”Lacrima cerului” (gresie + sticlă), ”Metamorfoză” (gresie, sticlă, lemn), ”Înălțare” (gresie și sticlă) etc.

În expoziție vizitatorul va admira și unele lucrări cu o tentă ”laică” cum ar fi seria de ”Platou”-ri și un ”Bol” executate fie în sticlă manuală pictată, fuzionată-termoformată fie din sticlă suflată și gravată. Stârnesc uimirea și cele două lucrări ”Sincopa călăuzei” și ”Armură cu ștaif” executate din sticlă fuzionată cu inserție de împletitură metalică și altele.

”Subtilitățile” Mariei Mănceanu Bogatu ne oferă un spectacol spiritual-emoțional de lumină și culoare, spectacol ce face o legătură între trecut și present, între spirit și materie, între suflet și credință, toate la un loc generând o unitate de expresivitate, de simbolistică ornamentală și rafinament cromatic.

Toate lucrările expuse fac din sala de expoziție un adevărat spațiu sacru, întrucât ele trezesc un sentiment de liniște și de respect, făcându-te să-ți modelezi timbrul vocii în raport cu atmosfera calmă și cu atracția, cu adevărat hipnotică, exercitată de frumusețea lucrărilor.

După prima mare expoziție personală  de sticlă ”Căutări” din 2016 și după participarea la mai multe concursuri naționale și internaționale unde a fost remarcată, această nouă expoziție personală scoate în relief un artist plastic care a început să se impună cu rigoare în arta contemporană românească.

Despre activitatea creatoare a Mariei Mănceanu Bogatu, cât și despre valoarea lucrărilor expuse a vorbit criticul de artă Ana Amelia Dincă și artistul plastic călărășean Dorin Manea. C-tin MITULESCU

Comentariile sunt inchise.